Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

01. 05. 2022. 17:30 >> 21:09
5

MARKO KOVAČ ZA PORTAL

Birati nove članove Sudskog savjeta, Temeljni ugovor sa SPC potpisati u skladu sa Ustavom

Ministar pravde Marko Kovač rekao je u razgovoru za Portal RTCG da će vrlo brzo inicirati sastanak sa predsjednicom Skupštine Crne Gore ali i predstavnicima svih poslaničkih klubova kako bi na najefikasniji i najbrži način izašli iz nesporne krize legitimiteta dijela članova Sudskog savjeta, kroz raspisivanje poziva za izbor novih članova iz reda uglednih pravnika. On je izrazio nadu da će Vlada sa SPC u relativno kratkom roku usaglasiti i potpisati Temeljni ugovor, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Kako je Kovač poručio, u okviru strateškog cilja, jačanja nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa koje svako Ministarstvo pravde pa i ovo mora imati kao prioritet, ono što se nameće kao urgentno pitanje jeste rješavanje statusa čelnih pozicija u vrhu pravosudnih institucija, to jest, deblokada pravosudnih institucija.

"U tom smislu je izbor članova sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika jedan od ključnih izazova. Vrlo brzo ću inicirati sastanak sa predsjednicom Skupštine Crne Gore ali i predstavnicima svih poslaničkih klubova kako bi na najefikasniji i najbrži način izašli iz ove nesporne krize legitimiteta dijela članova Sudskog savjeta, kroz raspisivanje poziva za izbor novih članova iz reda uglednih pravnika. I pored toga sto je to pitanje u nadležnosti Skupstine, planiram da proaktivno djelujem pa bih u skladu sa tim ohrabrio i pozvao sve iskusne pravnike da se prijave na poziv Skupstine koji ce nadam se brzo uslijediti kako bi u demokratskom procesu i uz što veći stepen podrske u Skupstini dosli do najuglednijih imena iz pravne struke", podvukao je Kovač. 

Paralelno sa tim, kako je najavio, prve aktivnosti će mu biti informisanje oko rada na izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama kako bi intenzivirali i dodatno ubrzali taj proces i prevashodno omogućili transparentniji, pravedniji i efikasniji način izbora predsjednika Vrhovnog suda u odnosu na postojeća rešenja. Uz to, kako je rekao, i okolnost da Sudski savjet suštinski nema ovlašćenja da bira između više kandidata već samo da izabere onog koji je prošao Opštu sjednicu Vrhovnog suda.

"Tu su i druge bitne izmjene ovog zakona u pogledu davanja ocjena sudijama, njihovog napredovanja, jačanja disciplinske odgovornosti", rekao je Kovač. 

Navodi da "poštujući u potpunosti nezavisnost advokatske profesije smatram da je jako bitno da se i u Advokatskoj komori u skorijoj budućnosti održe izbori kako bi dobili novo rukovodstvo".

"I time puni legitimitet u njihovom predstavljanju u okviru budućeg dijaloga u okviru institucija. Poznato mi je da se očekuje mišljenje Evropske komisije u vezi Zakona o izmjenama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i imovine nezakonitog porijekla i nadam se da ćemo i na tom planu imati pozitivne signale kako bi ubrzano nastavili i dovršili proces usvajanja ovog veoma važnog zakonskog teksta koji će biti jedan od ključnih normativnih rješenja u pravcu daljeg jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tu je i nastavak rada na seriji zakonskih rješenja i tekstova u okviru usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU, sve u pravcu ispunjavanja privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 a sa ciljem bržeg napredovanja CG ka Evropskoj uniji", kazao je Kovač. 

Takođe, izrazio je nadu da će Vlada sa SPC u relativno kratkom roku usaglasiti i potpisati Temeljni ugovor, naravno, u skladu Ustavom i zakonima Crne Gore.

"Ono što želim da najavim jeste nastavak rada na kodifikaciji građanskog zakonika čime bi zaokružili građansko pravnu materiju što bi negdje za posledicu imalo i jačanje integriteta države i društva kao i veću pravnu sigurnost. U tom smislu sam već obavio razgovore sa određenim pravnim ekspertima koji su izrazili volju da učestvuju u tom procesu. I na kraju, želim da naglasim da ću aktuelizovati pitanje izgradnje Palate pravde. Smatram da je takav objekat neophodan kako bi pored ostalih neophodnih preduslova imali i one prostorne i tehničke i time na pravi način utrli put kao sveukupnom jačanju vladavine prava i vraćanja povjerenja u pravosudne institucije. Nadam se ćemo imati razumijevanje administracije i da će već u kapitalni budžet za narednu godinu taj projekat nakon detaljne razrade ući kao strateški važna investicija", podvukao je Kovač. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније