Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

30. 04. 2022. 18:34 >> 21:17
7

KRIVOKAPIĆ ZA PORTAL RTCG

"Netačna je Vujanovićeva tvrdnja da sam od ANB tražio procjenu njegove bezbjednosti"

Apsolutno je netačna tvrdnja bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da sam tražio procjenu njegove bezbjednosti od ANB-a, sa ciljem da mu se ukine obezbjeđenje i ugrozi bezbjednost, kazao je za Portal RTCG doskorašnji premijer Zdravko Krivokapić. On je u izjavi za naš portal odgovorio na optužbe Vujanovića, koji je rekao kako ga je Krivokapić označio da se na Cetinju u septembru prošle godine ponašao mimo obaveze predsjednika svih građana, te da je tražio od ANB-a "procjenu moje bezbjednosti, da bi - kroz očigledno brutalnu povredu zakona - bilo ukinuto lično obezbjeđenje". 

"Apsolutno je netačna tvrdnja bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da sam tražio procjenu njegove bezbjednosti od ANB-a, sa ciljem da mu se ukine obezbjeđenje i ugrozi bezbjednost. U kontekstu dešavanja na Cetinju, moj fokus je bio isključivo uloga u tim događajima aktuelnog i bivšeg predsjednika. Očito da su ove optužbe posledica naredbe gospodinu Vujanoviću da se uključi u kampanju protiv prve demokratske Vlade, kako bi se zamaskiralo ustavno-pravno nasilje koje se sprovodi ovih dana prilikom formiranja nove neprincipijelne i nedemokratske većine", saopštio je Krivokapić. 

Vujanović: Ukinuto mi obezbjeđenje, oduzeto službeno vozilo, putujem taksijem

Saopštenjem za javnost danas se oglasio bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a povodom pominjanja njegovog imena od strane Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije Lupa povodom španske kompanije i tendera za "Možuru".  Vujanović je rekao da nikada nije čuo ni za tu kompaniju niti za ime njenog predsjednika, ali je dao i detaljnije saopštenje, koje se tiče brojnih ranijih i doskorašnjih političkih i društvenih događaja. 

Posebno se osvrnuo na informaciju "o onom što mi se desilo u poslednjoj godini".

"Na prošlogodišnji septembarski protest na Cetinju (kome sam se pridružio doživljavajući da čin ustoličenja mitropolita stvara uz doživljaj osporavanja crnogorske nacije i jednakopravnosti vjernika Crnogoraca). Bio sam - očigledno sa nerealnom nadom - da će se ustoličenje obaviti u Cetinjskom manastiru uz predhodno jasan stav o nacionalnom i vjerskom pitanju Crnogoraca. Jasan stav da su Crnogorci uvažena nacija koja voli svoju državu kao Srbi, Kinezi ili drugi svoju državu. Uvjek sam smatrao uvredljvim da se naši građani 'osjećaju kao Crnogorci' a ostali su - prirodno - to što nacionalno jesu. Naravno da su vjernici Crnogorci jednako uvaženi u pravilno imenovanoj 'Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori' (onako kako je utvrđeno na Saboru SPC nakon našeg referenduma - snagom uticaja partijarha Pavla i veličinom, uticajem i obrazovanjem mitropolita Amfilohija)", poručio je Vujanović. 

On je rekao da je na Cetinju "bio sa nerealnom nadom koju su mi dali meni bliski iz Srbije i Hrvatske (u kojoj je sadašnji patrijarh Porfirije bio most povezivanja) a i moj utisak iz kontakta sa njim - očigledno pogrešan".

"Na Cetinju je mitropolit ustoličen ali i produbljene podjele koje svakako treba prevazići. Odmah nakon mog boravka na Cetinju raniji premijer je na konferenciji za štampu označio da sam se ponašao mimo obaveze predsjednika svih građana. Zatražio je od ANB procjenu moje bezbjednosti, da bi - kroz očigledno brutalnu povredu zakona - bilo ukinuto lično obezbjeđenje (dva službenika MU-a koja su najmanji pesonalni nivo obezbjeđenja). Oduzeto mi je službeno vozilo koje mi po zakonu pripada a nijesam pozvan mi na jednu državnu svečanost iako je to zakonska obaveza. Pravnim sredstvima u upravnom postupku ukazao sam na nezakonitost (ali uz krajnje ljudski i pravnički korektan odnos ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića) sve se - očekivano - završilo bez efekta", izjavio je Vujanović.

Sada, kako je poručio, "imam zadovoljstvo da slobodno i bez obezbjeđenja (kao u ostalom i do sada) šetam Podgoricom i da taksijem ili u sopstvenoj režiji putujem van Crne Gore pokazujući kako je dio bivše Vlade - koji je odlučivao - tretirao ranijeg i prvog predsjednika Crne Gore".

"Ali, to je realnost. Uvjek sam smatrao da među nama i nad nama postoji Vaga. Vaga koja će odlučiti kako će nam biti kad ne budemo među nama i kad ne budemo međusobni svijedoci naših života", rekao je Vujanović. 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније