Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Jelena Otaševic , TVCG ]

28. 04. 2022. 19:49 >> 19:50
4

LEKIĆ

Donfrid da saopšti da li je Vašington učestvovao u kreiranju Vlade

U Crnu Goru sjutra stiže visoka američka zvaničnica Karen Donfrid. Sastaće se s crnogorskim funkcionerima, ali iz ambasade još nijesu saopštena imena. Od zamjenice američkog državnog sekretara, bivši diplomata Miodrag Lekić očekuje da saopšti da li je Vašington učestvovao u kreiranju nove Vlade. Donfridova je, tokom posjete Beogradu i Sarajevu, poslala konkretne poruke tamošnjim vlastima.

Zamjenica šefa američke diplomatije i njen zamjenik, Gabrijel Eskobar, sjutra će o odnosima svjetske sile i Crne Gore, sa najvišim državnim zvaničnicima.

Bivši diplomata, Miodrag Lekić, za Dnevnik ocjenjuje da će fokus razgovora biti da se kroz dalji rad na pravnoj državi, prokrči put za čvršće partnerstvo. Od gostiju iz Vašingtona, očekuje objašnjenje.

"Da li su oni učestvovali u kreiranju ove vlade, što ima glasina, ali ja i dalje vjerujem da smo suverena država i da smo spremni da sami sastavljamo vlade", kazao je Lekić.

Bilo bi dobro da, kaže Lekić, u vlasti ozbiljnije shvate i upozorenja iz Evropske unije.

"Izvještaji u kojima ponavljaju afere... Ima kod nas u Crnoj Gori koji smatraju da ćemo u EU ući preko Vašingtona, što ne odgovara pravilima", istakao je Lekić.

Donfrid je prije sjutrašnje posjete Podgorici, bila, prvo na Kosovu, a potom u Beogradu.

Analitičari podsjećaju da je prijestonica Srbije posljednjih nedjelja pod diplomatskom američkom ofanzivom, od novog ambasadora do posjete američkih senatora. Vučiću se, time, šalje jasna poruka.

"Srbija više neće moći da sjedi na dvije stolice kada se o spoljnoj politici radi", kazala je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Zvezdana Kovač.

U Srbiji su razočarani izjavom Putina, da narodne republike Donjeck i Lugansk imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, što bi, smatra Kovač, moglo da promijeni čvrst stav Beograda prema sankcijama Rusiji.

Za Vašington izazov je i napeta situacija u Bosni i Hercegovini. Glavna poruka Donfridove iz Sarajeva, bila je da Sjedinjene Države neće stajati po strani dok, kako je navela, sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji da razbije državu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније