Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 04. 2022. 16:03   >>  16:09 2

KORDIĆ ZA TVCG

CG na korak do finalne faze u procesu pregovanja

Crna Gora je na korak do finalne faze u procesu pregovanja s Evropskom unijom, kaže u intervjuu za Televiziju Crne Gore glavna pregovaračica Zorka Kordić. Dok bukti rat u Ukrajini i dok čovječanstvo prolazi kroz krizu, Crna Gora pokušava da se u tako specifičnoj situaciji ponaša na liniji evropskih vrijednosti, ocijenila je Kordićeva.

Ovaj 9. maj Evropa dočekuje čekajuci vijesti iz Ukrajine. Evropska unija projekat je mira, poručuje Kordić prisjećajući se ideje francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana koji je kazao da će se Evropa postepeno graditi, da će se izroditi nove, dodatne kreativne vrijednosti, te da će taj proces počivati na principu solidarnosti.

"E sad je taj trenutak da princip solidarnosti bude stavljen u prvi plan. Ja mogu samo da kažem da je Crna Gora na jedan efektivan i efikasan način reagovala i imala humani odgovor. Jednostavno, pokušavamo da u ovoj specificnoj situaciji opet ponašamo na liniji evropskih vrijednosti", kazala je Kordić.

On smatra da čovječanstvo prolazi kroz krizu, ali u tome vidi i novu šansu.

"Otvoriće se jedna nova strateška vizija politike proširenja EU, otvoriće se pitanja na koji način i u kom formatu EU treba da funkcioniše u budućnosti, pitanje bezbjednosti i sigurnosti, a Zapadni Balkan je sastavni dio te priče", ističe Kordić.

Pominjući dinamiku pregovora, glavna pregovaračica tvrdi da je Crna Gora na korak do finalne faze. Poručuje da je sada prelomna tačka, te da su krupni koraci načinjeni u vladavini prava a naročito reformi pravosuđa. Sada smo u obavezi da preostala privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 ispunimo, da bi pokrenuli zatvarenja mnogih koja su već skoro spremna.

"Nažalost, ovaj dio zadataka koji je sad u rukama parlamenta, političara, oko koga se moraju okupiti sve snage, on će diktirarti dalji tempo i ja se nadam, da ćemo tu vrstu zaokruženja , da ćemo obezbijediti dogovora imati do kraja godine da bismo zaista mogli da zakoračimo u finalnu fazu", rekla je Kordić.

A dijalog u Crnoj Gori mora se vrtjeti oko ideje da bi Crna Gora trebalo da postane prva sledeća članica EU, jer je evropska integracija, kako tvrdi glavna pregovaračica, reformski pokretač u društvu. Ističe da glas mladih mora da se čuje što jače, jer je u pitanju njihova budućnost, jer će oni, kako zaključuje biti građani EU.

Dragana Šundić, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније