Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

16. 04. 2022. 16:07 >> 16:09
1

ŽENSKI KLUB

Pavićević: Žene ni približno ravnopravne sa muškarcima

Žene i dalje nijesu ni približno ravnopravne sa muškarcima, a posebno žene koje su pripadnice manjinskih naroda u Crnoj Gori, kazala je kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine Vesna Pavićević.

Pavićević je, na okruglom stolu Građanske alijanse na temu „Zastupljenost žena pripadnica manje brojnih naroda u društvenom životu Crne Gore“, podsjetila da je Ženski klub formiran sa ciljem afirmacije rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja.

Cilj kluba je, kako je dodala, podsticanje žena na veće učešće u političkom i javnom životu i unaprjeđenje položaja žena u svim sferama društva.

“Odbor za rodnu ravnopravnost prepoznaje značaj organizovanja kontinuiranih obuka za poslanike/ce o značaju postizanja rodne ravnopravnosti, orodnjavanju postupka donošenja i primjene zakona, primjeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i post – zakonodavnoj funkciji Skupštine”, rekla je Pavićević.

Ona je napomenula da, iako žene bilježe velike uspjehe u pogledu školovanja, zapošljavanja i sposobnosti da postignu značajne i vidljive rezultate na poslu, one su i dalje nedovoljno zastupljene u političkom i društvenom životu Crne Gore.

„Naš cilj je da žene, ravnopravno sa muškarcima učestvuju u privatnom, javnom i političkom životu, donoseći odluke za izgradnju kvalitetnog i pravednog društva. Činjenica je da žene još uvijek nijesu ni približno ravnopravne sa muškarcima, a posebno žene koje su pripadnice manjinskih naroda u Crnoj Gori“, istakla je Pavićević.

Ona je kazala da je Ženski klub, u veoma kratkom periodu od godinu, imao brojne aktivnosti, pa je prepoznat kao primjer dobre prakse organizovanog djelovanja poslanica iz različitih političkih partija, na istom zadatku borbe za zaštitu žena i djece, uz osnaživanje žena da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka u svim segmentima društva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније