Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

25. 03. 2022. 10:18   >>  10:19

MUGOŠA PORUČIO

"Na moj rad niko ne može da izvrši pritisak"

Na moj rad niko ne može izvršiti pritisak i tako će biti ubuduće, poručio je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša. On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da nije opterećen dokazivanjem političkim partijama, navodeći kako će njegov rad cijeniti javnost i međunarodni akteri.

On smatra i da ne postoji nešto u njegovom radu što bi ga diskvalifikovalo za poziciju predsjednika DIK-a: "Siguran sam u integritet i kvalitet mog rada najbolje će pokazati vrijeme. Na mene niko ne može izvršiti pritisak i tako će biti ubuduće".

Govoreći o objedinjavanju izbora u jednom danu, Mugoša je rekao da DIK ima svega deset službenika, koji bi trebalo da sprovedu cjelokupan izborni proces u Crnoj Gori.

"To je skromna brojka. DIK se uvijek sprema za izbore. Objedinjavanje izbora je dobilo jednu političku notu. U tom dijelu DIK će biti spreman kakvo god bude zakonsko rješenje, ali se suočavamo sa nedostatkom kapaciteta, kako prostornih tako i kadrovskih. Sa aspekta društvene tenzije čini mi se da stalno imamo neke izbore u Crnoj Gori. U tom smislu društvo se nalazi u polarizaciji, da smo stalno u predizbornoj kampanji", rekao je Mugoša.

Sa aspekta tehničkog pitanja DIK-u bilo bi, kaže, složenije da se organizuju svi izbori u jednom danu.

"Sa ovim kapacitetima i ljudstvom to bi DIK dovelo u situaciju koja podrazumijeva danonoćni rad, ali to treba da bude tema Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu", rekao je Mugoša.

Kako je najavio, u dogledno vrijeme može se očekivati da sjednice DIK-a budu otvorene za javnost, što je jedna od preporuka ODIHR-ove posmatračke misije u niz izbornih ciklusa u Crnoj Gori.

On je saopštio i da se DIK suočava sa ograničenim prostornim kapacitetama.
Kao bitnu stvar u dosadašnjem tromjesečnom mandatu Mugoša izdvaja unapređenje položaja osoba sa invaliditeta u izbornom procesu.

Kad je riječ o lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju, Mugoša je rekao da je sve spremno za njihovo održavanje, te da se juče i danas obavlja primopredaja izbornog materijala biračkim odborima.

Opštinske izborne komisije (OIK) će provjeriti biračka mjesta, dok tehničke pripreme idu svojim tokom.
"Za ove izbore nije bilo previše interesovanja za posmatranje", rekao je Mugoša, navodeći da se za posmatranje izbora u Beranama prijavila samo NVO Feniks.

Birališta u dvije opštine se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 20 sati.

"U Beranama će biti 56, a u Ulcinju 38 biračkih mjesta. Rezultati izbora zavisiće od brzine podataka, na koji način će OIK unositi zapisnike o radu biračkih odbora. Volio bih da imamo brzo te rezultate, ali DIK nema nadležnost, tako da ćemo čekati rezultati OIK Berane i Ulcinj", kazao je Mugoša.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније