Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

17. 02. 2022. 09:30   >>  10:43

PRESKER

Za stabilnost nužno pomirenje u CG

Crna Gora trenutno prolazi kroz uobičajene demokratske procese, ocijenio je ambasador Slovenije u našoj zemlji Gregor Presker. Kako bi Crna Gora postala stabilna zemlja, poručuje da je potrebno raditi na pomirenju. On dodaje da bi Crna Gora, ako želi da do 2025. uđe u EU, morala najkasnije do kraja naredne godine da završi sve pregovore.

"Za svaku krizu vlasti tu su demokratski mehanizmi koji omogućavaju da se ta situacija riješi", kazao je Presker i dodao da je najbitnije da se sve riješi u okviru institucija.

"To su demokratska dešavanja. Kakva god bila nova Vlada najbitnije je da bude demokratski izabrana u institucijama, da dobije većinu u parlamentu i na taj način da ima i podršku građana da radi na reformama i ostalim pitanjima bitnim za građane ove zemlje", kazao je Presker.

Smatra da je najvažnije da političari sjednu i dogovore kako dalje za dobrobit građana, da razgovor bude inkluzivan i da se, kako kaže, postignu kompromisi i konsenzus oko važnih pitanja kao što je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

"Nažalost, Crna Gora je u posljednje vrijeme zastala na tom putu, a do sada je bila lider u integracijama. Zato se nadam da će koja god vlada bude imenovana ili se političari dogovore da idu na izbore, da se počnu rješavati konkretna pitanja", poručio je Presker, u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore.

Vladu da podrže svi političari u parlamentu

Kaže i da bi bilo dobro da nova vlada ima što veću podršku.

"Bilo bi dobro da bude sastavljena od svih društveno-političkih spektara u Crnoj Gori, da je podrže svi političari u parlamentu, da je opredijeljena da radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU, da ima kapacitet da izvrši sva imenovanja, da se formiraju sve institucije i da one budu nezavisne", kazao je Presker.

Kako bi Crna Gora postala stabilna zemlja, poručuje da je potrebno raditi na pomirenju.

"Previše se koristi zapaljiva retorika i podižu tenzije koje nijesu potrebne građanima. Građanima su potrebne demokratske institucije, stabilnost, kako bi ekonomija došla do izražaja, kako bi mogli da dođu investitori i da investiraju u stabilan demokratski prostor sa jakim pravosudnim institucijama. Onda bi se smanjila i takva retorika", dodaje Presker.

Ako bi Crna Gora željela da 2025. uđe u EU morala bi najkasnije do kraja naredne godine, možda čak i prije da zavši sve pregovore, navodi on.

"Nakon potpisivanja sporazuma sa EU mora da se izvrši njegova ratifikacia sa svih 27 članica EU, a to je dugotrajan proces. Sloveniji je od potpisivanja ugovora do ratifikacije članstva proteklo više od godinu, a tada je bilo samo 15 članica. Treba uzeti u obzir i tajming. Kod Crne Gore se najviše pažnje obraća na poglavlja 23 i 24. Da bi se to postiglo potrebna je inkluzivna vlada koja bi imala podršku širokog spektra političkih subjekata u Crnoj Gori da bi se mogle izvesti potrebne reforme", ističe Presker.

Na pitanje da li će Crna Gora uskoro biti na vratima EU, Presker kaže da to najviše zavisi od nje same i njenih političara.

"Ja vjerujem da, kada sve zemlje EU vide da je Crna Gora ispunila sve uslove i zatvorila sva pregovaračka poglavlja, neće biti razloga da se EU ne proširi i da Crna Gora ne postane prva naredna članica EU, jer bi time dala pozitivan primjer ostalim državama u regionu koje teže ka tome da budu članice EU, i one bi vidjele da ako se naprave reforme i ispune svi uslovi da je taj cilj blizu", kazao je ambasador Slovenije.

On dodaje da EU teži ka tome da dođe do pomirenja na ovim prostoru, da građani mogu slobodno i bezbrižno da žive i da ne odlaze u druge zemlje u potrazi za boljim životom.

Komentarišući različite stavove vezano za proces Otvoreni Balkan, Presker je poručio da je svaki vid regionalne saradnje dobar. Samo, dodaje, treba vidjeti na kojim osnovama je inicijativa izgrađena i koji su njeni ciljevi.

"Ako su u pitanju inicijativa na osnovama saradnje i prevazilaženja podjela svaka takva inicijativa treba da se podrži. Neke zemlje za sada ne vide da bi se moglo ići u tom pravcu, ali se nadam da će se doći do zajedničkog rješenja kako bi takve inicijative mogle da zažive", kazao je Presker.

Saradnju Crne Gore i Slovenije Presker ocjenjuje odličnom u svim oblastima, te da bi je moglo produbiti u oblasti turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније