Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anja Šljivić, TVCG ]

05. 01. 2022. 06:50 >> 06:54

BIBER ZA TVCG

Vlada bez podrške najgora opcija

Godinu za nama profesor Univerziteta u Gracu i poznavalac prilika u našoj zemlji, Florijan Biber ocjenjuje kao godinu propuštenih šansi, jer ne vidi značajni napredak ove Vlade, iako se, kako kaže, nakon promjene vlasti to od nje očekivalo.

Biber ne isključuje mogućnost novih izbora ili stvaranja neke nove većine ili manjinske vlade.

Razočaran rezultatima Vlade - tako se, za Javni servis profesor Univerziteta u Gracu osvrće na 2021. godinu.

Podjele među političkim partijama koje čine vlast su kaže ove godine vidljivije nego prošle. Biber kaže da u većini slučajeva nije bilo jasno ko je vlast, a ko opozicija u parlamentu.

“Takva vlada ne može da funkcioniše, možda će opstati do kraja mandata samo zbog inercija i teškoće da se sprovodi neka druga opcija, ali to ne bi bilo poželjno, jer ipak treba neka vlada koja je funkcionalna, koja ima jasan program, nije Crna Gora kao Belgija koja može da živi bez vlade godinu jer sve institucije funkcionišu i sve može da se nastavi manje više bez vlade”, kaže Biber za TVCG.

Zato je pred ovom Vladom, poručuje profesor Biber neizvjestan period.

“Ponekad imam utisak da vlada ne postoji ili je toliko podijeljena i slaba da ne može adekvatno da funckioniše. Meni se čini da sadašnja situacija sa vladom koja nema jasnu podršku u parlamentu možda je najgora opcija u nekom trenutku treba neki drugi pokušaj, ne mogu da tumačim da li je to manjinska vlada ili novi izbori, u nekom trenutku sigurno su novi izbori logični, teško je zamisliti da bi mandat Skupštine mogao trajati do kraja”, naveo je Biber.

Godinu za nama obilježile su podjele. Kako je godina odmicala postajale su dublje i među građanima i među političarima.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija na Cetinju samo je jedan od razloga.

Podjele su međutim, napominje Biber u našoj zemlji prisutne godinama unazad.

“U prošlosti DPS je dosta igrao na podjele, ja sam uvijek rekao da oni često pokušavaju da učvrste podjele jer su bili u stanju da se predstave kao jedini koji imaju da čuvaju jednu političku opciju. S druge strane imamo DF koji igra sličnu ulogu za drugu opciju i društvene opcije i oni do neke mjere uživaju u podjelama”, poručuje Viber.

Za borbu protiv korupcije i kriminala potrebna je jača politička volja, zaključuje Biber.

Zapljena više od tone kokaina bila je dobar signal, ali nedovoljan.

Za crnogorske vlasti ima poruku - za uspješnost države važno je da se otvori arhiva kako bi se istražile sve zloupotrebe iz prošlosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније