Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

26. 12. 2021. 20:44   >>  20:52 5

KOPRIVICA ZA TVCG

"Očekujem da dio opozicije podrži kandidate za Tužilački savjet"

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu na sjutrašnjoj sjednici trebalo bi da utvrdi predlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Predsjednik odbora i poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica tvrdi da sa kolegama iz paralmentarne većine ovih dana nije bilo pregovora o imenima ali i poručuje da je za njega lično prihvatljivo imenovanje advokata Borivoja Đukanovića, jednog od kandidata za kojeg su mediji prethodnih dana pisali da je prihvatljiv i DF-u.

No, u DF-u to danas nijesmo mogli provjeriti, ali ni saznati kako će se o svemu izjasniti opozicija. 

Koprivica, na pitanje TVCG da li zakazivanje sjednice znači da je parlamentarna većina postigla dogovor o kandidatima, kaže da nijesu vodili pregovore o imenima niti su postizali nekakav kompromis ili dogovor a ponajmanje trgovinu oko imena.

"Svako će glasati po sopstvenoj savjesti, a uvjeren sam da će parlamentarna većina pokazati svijest o opštem interesu i da ćemo izabrati efikasan, nezavisan i profesionalan Tužilački savjet", navodi Koprivica.

Demokrate su sredinom ove godine blokirale izbor Tužilačkog savjeta jer im je bio neprihvatljiv DF-ov predlog - advokat Nikola Bulatović, jer je bio jedan od branilaca lidera tog političkog saveza u slučaju "državni udar". Iz te partije kategorični su i sada. Koprivica tvrdi da je njihov jedini uslov depolitizovan Savjet i odbacuje medijske navode da su postigli dogovor sa DF-om o izboru advokata Borivoja Đukanovića.

"Nemam lično problem da glasam za njega ali ni oko njegovog niti bilo kog drugog imena nijesu vođeni pregovori. I ta priče da smo postizali dogovor oko ovoga ili onoga imena, tražili kompromisnu varijantu - su medijske priče i to nije tačno", ocjenjuje Koprivica.

A da li je postoji dogovor unutar parlamnetarne većine danas nijesmo mogli provjeriti ni u DF-u niti u pokretu URA. Ipak sve će biti jasnije naredne sedmice za kada je lider Demokrata i prvi čovjek parlamenta Aleksa Bečić najavio da će Crna Gora dobiti nezavisan i profesionalan Tužilački savjet.

Da će takav i zaista biti, Koprivica nema dilemu, jer će predloženi kandidati, kako kaže, ispunjavati sve kriterijume, pa očekuje i podršku dijela opozicije.

"Imali smo priliku da čujemo od pojedinih opozicionih predstavnika, tu ne mislim na DPS nego na neke druge opozicione predstavnike, da na sjednicama odbora iznose afirmativne ocjene o brojnim kandidatima, tako da očekujem da ispoštuju ono što su bile njihove javno izgovorene riječi", naveo je Koprivica.

Kako će se opozicione partije izjasniti o Tužilačkom savjetu danas nijesmo mogli saznati. I dok su iz SDP-a naveli da će stav o tome saopštiti sjutra, iz DPS-a su nas uputili na izjavu poslanika Miloša Nikolića koji je za "Pobjedu" kazao da ukoliko se ispune najave da bez dogovora sa opozicijom dođe do izbora savjeta to će značiti politizaciju tužilaštva i potpunu blokadu evropskog puta Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније