Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

09. 12. 2021. 10:32 >> 10:33

MVP

Marković predao akreditivna pisma predsjednici EK

Šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Petar Marković, predao je akreditivna pisma predsjednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako se dodaje u saopštenju, u razgovoru koji je uslijedio, razmijenjena su mišljenja o evropskoj perspektivi Crne Gore i narednim koracima ka članstvu Crne Gore u EU.

"Ambasador Marković izrazio je posebnu zahvalnost predsjednici EK zbog njene nedavne posjete Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana, te poručio da njene jasne, konkretne i ohrabrujuće poruke poslate tom prilikom o potrebi nastavka evropskog puta Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidata za članstvo u Uniji i dalje daju zamajac ispunjenju preporuka Evropske komisije i obaveza iz evropske agende", navodi se u saopštenju.

Marković je, kako se dodaje, informisao sagovornicu o ključnim tekućim i planiranim reformama u oblastima vladavine prava i ekonomije, te izrazio očekivanje da će se snažna podrška evropskih partnera u ostvarivanju zajedničkih strateških ciljeva nastaviti.

"Ovu priliku šef Misije iskoristio je da najavi predstojeći XIV sastanak Međuvladine konferencije u Briselu sljedeće sedmice, uz čvrsto opredeljenje naše strane da taj događaj bude još jedan snažan politički podsticaj ka članstvu zemlje sa rekordnim stepenom podrške Uniji. Zaključio je da je uspješna politika proširenja u obostranom interesu Unije i Zapadnog Balkana, te ocijenio da je optimalan način da se to dokaže, na zaslugama zasnovano ubrzano učlanjenje Crne Gore kao najmanje, ali i ka tom cilju najviše odmakle zemlje koja se bez ostatka usklađuje sa vanjskom politikom EU, već ima euro, bilježi rekordni rast i jedina je otvorila sva pregovaračka poglavlja", saopšteno je iz MVP-a.

Fon der Lajen se, kako dodaju i tog vladinog resora, zahvalila ambasadoru na lijepim riječima i istakla da se rado sjeća posjete Podgorici.

"Ponovila je ocjenu da je Crna Gora odmakla najdalje na evropskom putu i izrazila nadu da će predstojeća Međuvladina konferencija biti dodatni impuls za Crnu Goru da odlučno nastavi putem usaglašenih reformi. Cijeneći napredak koji je Crna Gora ostvarila do sada, iskazala je uvjerenje da su koraci ka vladavini prava sa jedne i što bolje korišćenje sredstava iz Evropskog ekonomskog i investicionog plana sa druge strane, prioritetne trase puta u narednom periodu. Predsjednica Evropske komisije na kraju je dodala da se raduje čestim kontaktima sa Crnom Gorom i poželjela ambasadoru Markoviću srećan rad, uz konstataciju da su vrata Komisije za nas uvijek otvorena", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније