Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

08. 10. 2021. 06:35   >>  06:38 2

ODBOR DANAS

MVP očekuje nastavak konsultacija o ambasadorima

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore očekuje nastavak neformalnih konsultacija u vezi kandidata za ambasadore, za koje nije postignut dogovor sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. To se navodi u dokumentu MVP-a naslovljenom "lnformacija o nastaloj situaciji u vezi sa kandidovanjem ambasadora Crne Gore i učincima kohabitacije". Taj dokument će danas razmatrati Odbor za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore.

Kako se navodi, od početka mandata, Vlada je utvrdila predloge za postavljenje za 12 ambasadora, od čega je sedam kandidata, koji su karijerne diplomate i službenici sa dugogodišnjim diplomatskim iskustvom, zapošljeni u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Radi se o budućim šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava: Čedomiru Fuštiću u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne lrske, Aleksandru Moštrokolu u Saveznoj Republici Njemačkoj. Mileni Šofranac Ljubojević u Republici ltaliji, Stanici Andjić u Republici Poljskoj, Lindi Camaj u Republici Kosovo i šefovima stalnih misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Vladimiru Vučinicu i Savjetu Evrope u Strazburu, Božidarki Krunić. Svi kandidati za šefove Diplomatksoj-konzularnih predstavništva (DKP) su dobili agremane i u redovnoj su proceduri priprema za odlazak u diplomatsku misiju. Što se tiče preostalih pet predloga kandidata za ambasadore koje je Vlada utvrdila, predlozi su usvojeni u skladu sa članom 63 - da se za šefa DKP-a predstavništva može imenovati i lice koje nije diplomata, ali ima zapažene profesionalne rezultate i ispunjava niz formalnih uslova u smislu posjedovanja cmogorskog državljanstva, poznavanje najmanje jednog stranog jezika. Kandidat za šefa Misije pri EU, Petar Markovic je dobio agreman i u redovnoj je proceduri priprema, dok preostala četiri kandidata su u proceduri dobijanja agremana", navodi se u dokumentu MVP-a.

Vlada je donijela rješenje i o postavljenju za generalnog konzula u Generalnom konzulatu u Republici Turskoj, sa sjedištem u lstanbulu, Branislava Karadžica koji je karijerni diplomata sa dugogodišnjim radnim iskustvom u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Karadžic je stupio na dužnost generalnog konzula u Generalnom konzulatu u lstanbulu.

"Dakle, osam od 12 kandidata za šefove DKP-a je spremno za preuzimanje dužnosti, dok su preostala četiri kandidata u proceduri dobijanja agremana. Tokom 2021. godine 18 od 37 sefova diplomatsko-konzularnih predstavništava je promijenjeno, sto je gotovo 50 posto. Važno je naglasiti da su se opozivi odnosili uglavnom na politička imenovanja za šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava", navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније