Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

18. 09. 2021. 10:13 >> 10:14

KORDIĆ PORUČILA

Jasna vizija mape puta za zatvaranje poglavlja

Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora predstavljaju okosnicu pregovaračke strukture i svojim djelovanjem pružaju jasnu viziju mape puta za zatvaranje poglavlja u svim oblastima pravne tekovine EU, poruka je sa radnog sastanka glavne pregovaračice, Zorke Kordić sa šefovima radnih grupa za vođenje pristupnih pregovora. Inoviranjem članstva u radnim grupama za vođenje pristupnih pregovora, kako je navela, osnaženi su kapaciteti za ispunjavanje obaveza na evropskom putu, a njihovi članovi koji dolaze, kako iz organa državne uprave, tako i iz civilnog sektora spremni su da, ističe Kordić, svojim znanjima i iskustvom, te predanim radom, u sljedećoj fazi procesa maksimalno doprinesu ovom zajedničkom cilju

Kordić je, prethodna dva dana u Baru, za jedno sa saradnicima iz Kancelarije za evropske integracije, održala treći po redu radni sastanak sa svim šefovima radnih grupa.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa primjenom revidirane metodologije proširenja, koordinacijom procesa pregovora, unapređenjem interne i eksterne komunikacije, kvalitetom materijala i jačanjem ljudskih resursa, te predstavljanjem rezultata iz procesa pregovora u crnogorskoj i međunarodnoj javnosti.

Govoreći o značaju Nove metodologije, glavna pregovaračica je ukazala da će Crna Gora, kroz mjere rane integracije imati priliku da učestvuje u brojnim politikama i programima Unije koji će donijeti koristi crnogorskom društvu i prije formalnog članstva.

Takođe, ukazala je na važnost političkog dijaloga sa državama članicama EU i potrebu aktivnijeg komuniciranja rezultata procesa prema njima.

"Sva pregovaračka poglavlja su važna, ali su ona koja se odnose na vladavinu prava, zbog svog uticaja na ukupni razvoj društva, u središtu pregovaračkog procesa sa EU. Imajući to u vidu, potrebno je da paralelno sa kompleksnim reformama vladavine prava fokusirano radimo na svim preostalim poglavljima u cilju ispunjenja njihovih završnih mjerila“, kazala je Kordić.

 Šefovi radnih grupa su iznijeli svoja viđenja i predloge s ciljem što efikasnije primjene nove metodologije i izrade mapa puta za ispunjenje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima. Takođe, istakli su spremnost da, učešćem u različitim aktivnostima, doprinesu vidljivosti procesa pristupanja i crnogorskoj javnosti predstave značaj i koristi od pristupanja Crne Gore EU.

Zaključeno je da je neophodna veća sinergija izmedju poglavlja, što se značajnim dijelom može postići kroz novi, tzv. klasterski pristup njihovog grupisanja, a najviše zajedničkim naporima na identifikovanju horizontalnih veza između poglavlja  - sve u cilju uspješne realizacije obaveza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније