Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG Portal ]

04. 06. 2021. 21:41   >>  21:42 24

KNEŽEVIĆ

"DF će podržati budžet za 2021."

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević saopštio je u emisiji "Argumenti" na TVCG da će taj politički savez podržati predloženi budžet za 2021. godinu.

On je saopštio da će DF amandmanom tražiti da se vrate naknade majkama za troje djece, navodeći da će, i ako oni ne dobiju podršku, glasati za budžet.

Predsjednika parlamenta Aleksu Bečića je pozvao da već večeras zakaže sjednicu na kojoj bi se glasalo o budžetu.

Knežević je kazao da je u potpunosti jasno da je premijer Zdravko Krivokapić pod pritiskom manjih djelova parlamentarne većine odustao od potpisivanja Temeljnog ugovora u Beogradu.

On je rekao da je premijer dobio prijetnje i političke poruke od Dritana Abazovića i zapadnog faktora da će mu, u slučaju potpisivanja u Beogradu, biti srušena Vlada.

"Svima je situacija jasna", kazao je Knežević i istakao da ne vjeruje da je premijer spreman da potpiše Temeljni ugovor. 

On je naveo da je Krivokapić nepotpisivanjem Temeljnog ugovora iznevjerio potpisivanje političkog saveza, ali   povjerenje građana.

"Mislim da niko nema pravo da se igra sa povjerenjem građana što se tiče Temeljnog ugovora", dodao je.

Knežević smatra da Krivokapić odbija da potpiše Ugovor "jer bi Abazović i jedan dio većine odbio da mu da podršku, ali i zbog nezadovoljstva dijela građana koji bi izašli na ulice".

"Komite bi izašle na Bogetiće i opet bi bile one alarmantne situacije", rekao je Knežević.

Dodao je da ono što se dogodilo u Beogradu predstavlja svojevrsni skandal, da je Krivokapić u Beograd otišao da potpiše ugovor, a da je u međuvremenu promijenio svoj stav. 

"U potpunosti je jasno da je on pod pritiskom manjih djelova parlamentarne većine odustao od potpisivanja Ugovora", kazao je jedan od lidera DF-a.

"Premijer je i sam obećavao da će da potpiše Temeljni ugovor, i čitav taj naš savez sa SPC je baziran na jednom dogovoru da je potrebno donijeti novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti i da Krivokapić bude na čelu te liste", kazao je Knežević u "Argumentima".

 Rekao je i da nije čitao Temeljni ugovor.

"Smatram da je tu poblem što je jedna od ugovornih strana SPC i država Crne Gora, i što jedna od normi jasno konstatuje da je SPC jedina kanonski priznata u Crnoj Gori, i da država ne smije favorizovati neke pseudo-pravoslavne vjerske zajednice", rekao je Knežević na TVCG. 

"CPC prepoznaje sistem kroz stanicu policije na Cetinju, nju ne priznje ni Vaseljenski sabor... Ne možemo mi formirati pravoslavne crkve ne partijskim kongresima. Što se mene tiče, CPC kao pseudo-pravoslavna crkva može da funkcioniše u zatvorenim sistemima, ali ne može biti priznata kao kanonska crkva", dodao je on. 

Temeljni ugovor, kako je kazao Knežević, nije zakon, već sporazum Crkve i države koji proizilazi iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"CPC nema pravo na imovinu, svetinje i duhovno nasljeđe četiri eparhije u Crnoj Gori. Kako će oni da upražnjavaju vjeru, to me ne zanima."

 Predsjednik DNP-a rekao je da ne vidi problem zbog čega Ugovor nije objavljen.

"Stvaranje atmosfere da se SPC pokušava predstaviti kao okupator, predstavlja jedno bespotrebno i vještačko podizanje tenzija", dodao je on. 

Knežević ističe i da mu ponašanje premijera govori da je "više faktora u igri".

"Premijer Krivokapić je kao dokazani vjernik obećao da će potpisati Ugovor. Postavljam pitanje:Krivokapić potpisivanjem Temeljnog ugovora može da ostane bez Vlade, ali zaslužuje carstvo nebesko. Što je carstvo nebesko spram Vladinog aviona, majbaha, ili privilegija? Nijesam neki vjernik, ali da meni dopadne, odmah bih potpisao taj ugovor - M. Knežević ćirilicom", kazao je na TVCG.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније