Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

26. 05. 2020. 12:11   >>  12:10 8

7 TAČAKA ZA OPOZICIJU

Demokrate pozvale Markovića da raspusti NKT

Demokratska Crna Gora pozvala je premijera Duška Markovića da raspusti Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da bi se Crna Gora, kako navode, okrenula vladavini prava i institucija, a ne vladavini pojedinaca.

Iz te partije ocjenjuju da opozicija traba da ima jedinstven pristup u sedam tačaka: bojkot Parlamenta, međusobno nenapadanje, čuvanje opozicionih opština kao ostrva slobode svim demokratskim, institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, insistiranje na dogovoru Vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama kako bi zakon bio prihvatljiv za sve tradicionalne konfesije, insistiranje na odlaganju izbora do stvaranja uslova za njihovo održavanje, aktivna medijacija međunarodne zajednice u postupku kreiranja rješenja za slobodne izbore, ispunjenje svih uslova neophodnih za održavanje slobodnih izbora.

„Iako formalno nijesmo bili u vanrednom stanju, NKT već dva i po mjeseca vlada pozdakonskim aktima ignorišući obavezu skupštinskog zasjedanja makar i sa zakašnjenjem, te da Vlada održava redovne sjednice. Naredbe, odluke, uputstva, mjere, su podzakonski akti kojima se danas vlada u Crnoj Gori, kazao je Radenko Lacmanović na konferenciji za medije Demokrata. Ocijenio je da takav način, ne samo da zbunjuje javnost, već unosi nesigurnost i pravnu nejednakost.

"Zbog toga smo imali slučajeve hapšenja vladika, sveštenika, pojedinih poslanika, kao i velikog broja građana kojima su na teret stavljena različita krivična djela", kazao je Lacmanović.

On je naveo da Demokratska Crna Gora zbog pravne sigurnosti i pravne jednakosti poziva premijera Duška Markovića da raspusti NKT kako bi se Crna Gora, konačno, okrenula vladavini prava i institucija, a ne vladavini pojedinaca.

Lacmanović je problematizovao objavljivanje spiska lica koja se nalaze u samoizolaciji ili karantinu i to u vrijeme kada smo imali svega 5-6 primjera kršenja mjera od strane onih koji su trebali biti u samoizolaciji a zbog čega su isti sankcionisani, dok je spisak sadržao preko 5.000 imena.

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Danilo Šaranović, kazao je da se na samo nekoliko mjeseci od isteka četiri godine od kada su održani posljednji parlamentarni izbori, Crna Gora faktički nalazi u vanrednom stanju.

Istakao je da je nedopustivo da se veliki broj državnih institucija se godinama nalazi u v.d. stanju u predvečerju parlamentarnih izbora.

"Ovom prilikom podsjećamo i na jednostrani izbor predsjednika Državne izborne komisije i nezakonito formiranje Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, koja mjesecima ne može da izabere direktora. Pored ovog, Sudski savjet ulazi u treću godinu sa nelegitimnim sastavom, i dalje nemamo izabranog VDT-a, a Ustavni sud koji rješava izborne sporove nema predsjednika, već neustavnu i nezakonitu funkciju “predsjedavajuće”", kazao je Šaranović.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније