Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 07. 2013. 08:05   >>  10:47 2

LIDER ZEMLJE

Tanok: Đukanović je važan partner EU

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru kazao je da je zvanična Podgorica na putu ka Evropskoj uniji ostvarila značajan napredak, ali da su pred njom tek veliki izazovi.

U intervjuu Dnevnim novinama, Tanok je rekao da se Crna Gora mora obračunati sa korupcijom i kriminalom, reformisati pravosuđe i ispitati afere do kraja.

Tanok je rekao da se moraju istražiti i procesuirati i prijetnje i napadi na novinare, navodeći istovremeno da je premijer Crne Gore Milo Đukanović "važan partner Evropske unije".

“Premijer Milo Đukanović je izabrani lider zemlje, koji je uradio istorijski proces u sticanju nezavisnosti, a jedan je od glavnih partnera institucija EU u procesu pristupanja”, rekao je Tanok.

On je ocijenio da su pregovori o pristupanju EU do sada sprovedeni bez problema, podsjećajući da su dva poglavlja već privremeno zatvorena.

To je, smatra Tanok, pozitivan signal drugim zemljama u regionu.

"I poruka da se proširenje EU ne zaustavlja nakon ulaska Hrvatske. Čvrsto vjerujem da je proces pristupanja i dalje pokretačka snaga za nastavak reformi u zemlji. Uprkos ukupnoj veoma pozitivnoj slici, jasno je da postoje određeni nedostaci u procesu pristupanja Crne Gore, koji moraju biti riješeni”, rekao je Tanok.

On je poručio da je korupcija i dalje široko rasprostranjena, i "to ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu".

"Protiv nje se morate boriti svim sredstvima, krivičnim, zakonodavnim, političkim i društveno-ekonomskim mjerama. Pozivam Vladu da sprovede mjere protiv korupcije, uključujući tu i mjere u sferi sukoba interesa, i da se to radi na konzistentan način. Bitno je da se vodi evidencija istraga i presuda, posebno u slučajevima korupcije na visokom nivou, za dalje jačanje preventivnih alata i kampanje podizanja svijesti i zaštite građana prilikom prijavljivanja slučajeva korupcije", kazao je Tanok.

On je ohrabrio "crnogorske donosioce odluka da shvate da borba protiv korupcije nije samo ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i zadovoljavanje zahtjeva iz Brisela, već je to u interesu Crne Gore, a u službi građana koji sve više očekuju visok standard od svojih izabranih predstavnika i javnih službenika", zaključio je Tanok.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније