Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

16. 08. 2016. 14:21 >> 14:02
2

BAKOVIĆ DEMOKRATAMA

"Vujanović nije povrijedio ljudska prava"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković saopštio je da nema povrede ljudskih prava u odluci predsjednika države Filipa Vujanovića da ne raspiše izbore u skupštinama gradskih opština Golubovci i Tuzi i vanredne izbora u Skupštini Glavnog grada, što su tražile Demokrate.

"Nakon završenog postupka po pritužbi Demokratske Crne Gore Zaštitnik u mišljenju zaključuje da nije našao povredu ljudskih prava koja se tiču prava na slobodne izbore, odnosno sprečavanja izražavanja slobodne volje na izborima, jer dužnost raspisivanja pomenutih izbora ne proističe iz važećih propisa", saopštio je ombudsman.

Baković je istako da logičko i sistematsko tumačenje zakonskih odredbi i upućuje na zaključak da se dužnost raspisivanja prvih lokalnih izbora vezuje za novoosnovane jedinice lokalne samouprave, dok je dužnost raspisivanja vanrednih izbora posledično vezana za one jedinice lokalne samouprave u kojima je došlo do stvarnih teritorijalnih promjena.

"Kada je riječ o opštinama Golubovci i Tuzi, čiji je status promijenjen stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu iz 2016. (ZIDZGG), one se, uprkos tome što više nisu `gradske opštine`, već `opštine u okviru Glavnog grada`" ne mogu smatrati novoosnovanim opštinama, tj. novim jedinicama lokalne samouprave, u smislu čl. 38. Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kako to tvrde podnosioci pritužbe", rekao je on.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je kazao da, iako je, saglasno opredjeljenju da se stvore uslovi za efikasnije i ekonomičnije obavljanje određenih poslova Glavnog grada i omogućavanje učešća građana u vršenju poslova Glavnog grada, krug poslova i nadležnosti tih opština znatno proširen i ojačana je njihova funkcionalna samostalnost, njihova teritorija nije pretrpjela bilo kakve suštinske promjene.

"S druge strane, promjene do kojih je došlo stupanjem na snagu ZIDZGG i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore iz 2016, ne samo da nije narušen kontinuitet u teritorijalnom sistemu, već same promjene i novouspostavljeni odnos u funkcionisanju i nadležnostima opština Golubovci i Tuzi i Glavnog grada nijesu takve prirode da nameću preispitivanje izborne volje građana, tj. ponovno biranje lokalnih predstavnika u organima ovih posebnih i specifičnih jedinica lokalne samouprave", objasnio je Baković.

Kako je kazao, građani Golubovaca, Tuzi i Glavnog grada su izabrali odbornike kao svoje legitimne predstavnike, čiji mandat traje do isteka perioda na koji su izabrani, osim u slučaju  prestanka mandata Skupštine opštine, njenog raspuštanja  ili prestanka mandata odbornika na osnovu odluke Skupštine opštine. 

"Prema tome, raspisivanje redovnih, odnosno vanrednih izbora za odbornike skupština opština u okviru Glavnog grada (Golubovci i Tuzi) i Skupštine Glavnog grada zbog promjena do kojih je u međuvremenu došlo u njihovoj funkcionalnoj nadležnosti i međusobnom odnosu, ne bi bilo u funkciji zaštite izbornog prava građana. Raspisivanje redovnih, odnosno vanrednih lokalnih izbora bilo bi u izvjesnom smislu i narušavanje ustavom garantovanog prava građana na lokalnu samoupravu, koje podrazumijeva poštovanje zakonom utvrđene izborne dinamike i kontinuitet i stabilnost u radu organa lokalne samouprave", istakao je ombudsman.

Zaštitnik je rekao da su podnosioci pritužbe poistovjetili ustrojstvo i uslove funkcionisanja organa lokalne samouprave, koja su pitanja od značaja za organizaciju vlasti i sljedstveno tome funkcionisanju organa lokalne samouprave koji se mogu regulisati organizacionim propisima, dok se tzv.organskim propisima utvrđuje način ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, "kakvi očito jesu izborni zakoni, a čija suština u ovom slučaju nije dovedena u pitanje, niti je pravo propisano ovim zakonima povrijeđeno činjenicom da predsjednik Crne Gore nije raspisao izbore".

"Ne sporeći činjenicu da je ovakav način donošenja zakona kojim se vrlo važne oblasti ustavnog i zakonskog uređenja jednostavno preklapaju i narušavaju jedinstveni pravni poredak, Zaštitnik zaključuje da nije našao povredu ljudskih prava koja se tiču prava na slobodne izbore, odnosno sprječavanja izražavanja slobodne volje građana na izborima", naglasio je Baković.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније