Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

04. 08. 2016. 13:54 >> 13:34

DEMOKRATE TRAŽE

"Baković da dostavi podatke o Vujanoviću"

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i članovi predsjedništva te partije Neven Gošović i Velizar Kaluđerović poslali su otvoreno pismo Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću u kome traže da preporuči predsjedniku države Filipu Vujanoviću da raspiše lokalne izbore u Skupštini opštine Golubovci, Tuzi i Skupštini Glavnog grada.

Kako su istakli u pismu,15.juna su ukazali ombudsmanu da je predsjednik Crne Gore povrijedio slobode i prava građana i prava političkih subjekata u Crnoj Gori, jer saglasno članu 16 stav 1 tačka 8, članu 38 i članu 49a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore nije donio Odulke o raspisivanju izbora za izbor odbornika u Skupštini opštine Golubovci, Skupštini opštine Tuzi i Skupštini Glavnog grada - Podgorica.

 "Zatražili smo od Vas da, imajući u vidu težinu povreda ljudskih prava i sloboda, i to od strane predsjednika države, hitno preduzmete mjere iz svoje nadležnosti, sprovedete odgovarajući postupak i preporučite Predsjedniku Crne Gore da ispoštuje Zakon i donese odluke o raspisivanju navedenih izbora.Hitnost postupka podrazumijeva da Vaše mišljenje, odnosno preporuku, po podnesenoj pritužbi date najkasnije do 15. avgusta 2016, kako bi, ukoliko potvrdite osnovanost pritužbe, izbori u opštinama u okviru Glavnog grada Tuzi i Golubovci i izbori u Glavnom gradu mogli biti održani istovremeno sa parlamentarnim izborima, raspisanim za 16. oktobar", kazali su.

Predstavnici Demokrata su podsjetili da ih je Baković 22.juna obavijestio o pokretanju ispitnog postupka, kao i da je od Vujanovića zatražio da se izjasni o navodima u njihovoj pritužbi.

"Međutim, vjerujemo ne slučajno, u Vašem pismu nijeste naznačili kojeg datuma ste Predsjednika Crne Gore obavijestili o podnesenoj pritužbi i zatražili njegovo izjašnjenje, te koji rok ste odredili za dostavljanje izjašnjenja Predsjednika Crne Gore po naznačenoj pritužbi. S tim u vezi, zahtijevamo da nam naznačene podatke dostavite bez odlaganja, kao i da nas obavijestite da li Vam je u međuvremenu Predsjednik Crne Gore dostavio traženo izjašnjenje. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, u skladu sa zakonom, samostalno i nezavisno, na načelima pravde i pravičnosti, je dužan preduzeti mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda kada su one povrijeđene od bilo kog organa, pa i od strane Predsjednika države. Svako nepotrebno odugovlačenje na preduzimanju mjera u ovom predmetu, ne može biti u funkciji zaštite sloboda i prava građana utvrđenih zakonom. Zato od Vas i zahtijevamo da obezbijedite potpunu javnost rada i efikasnost postupanja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, po naznačenoj pritužbi Demokrata", navodi se u otvorenom pismu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније