Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Gradski portal/M.L.B.

28. 05. 2024. 17:42 >> 18:40
Čitaj mi:

SKUPŠTINA GLAVNOG GRADA

Usvojen izvještaj o radu Injac, Pokret za Podgoricu protiv

Skupština Glavnog grada usvojila je danas Izvještaj o radu gradonačelnice Olivere Injac.

Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih i stručnih službi Glavnog grada za 2023. godinu dobio je podršku odbornika gradskog parlamenta. Za izvještaj je glasalo 27 odbornika, a protiv su glasala četiri odbornika, Pokreta za Podgoricu, koji su ranije bili dio PES-a.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić je istakla da neće glasati za izvještaj o radu gradonačelnice i da su brojni razlozi.

„Lokalna administracija nije ostvarila viziju sa kojom je nekada jedinstveni PES dobio podršku građana. Nastavljene su loše prakse prethodne vlasti, a tu prije svega mislimo na partijsko zapošljavanje, izostanak principa i netransprentnost u radu. Imamo nedovoljnu efikasnost, a Glavni grad nije servis građana“, kazala je Ljiljanić.

Odbornica GP URA Milena Vuković Sekulović kazala je da će podržati izvještaj, navodeći da ne mogu da zanemare sve dobre stvari.

„Svi smo svjesni da kriza vlasti postoji i pozivam gradonačelnicu da se uključi u politički dijalog, jer je ona zadužena da drži parlamentarnu većinu na okupu. Ukoliko do toga ne dođe, GP URA će preispitati dalje učešće u ovom parlamentu“, kazala je Vuković Sekulović.

Anika Bajić, ispred Pokreta za promjene je navela da će, ukoliko ne dođe do dogovora, PzP zajedno sa kolegama iz Bloka 11 preispitati dalju podršku gradonačelnici. Ova partija je podržala izvještaj o radu gradonačelnice.

Podgorica će dobiti art kvart, uskoro spomenik Blažu Jovanoviću

Odbornik Boban Radević tokom sjednice kazao je da je bivši glavni menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj dok je bio na toj funkciji uporedo imao i ugovor o djelu u Gradskoj RTV.

„To je vjerovatno jedan od mnogih i kako su zloupotrebljavali funkcije. Pozivam DPS da objasni zašto su radili protivmoralne, ako nisu protivzakonite radnje. Imam taj ugovor kod sebe i mogu da vam pokažem. Strašno je da menadžer Glavnog grada bude zaposlen na ugovor na djelu na Gradskoj RTV. Ostavili ste nefunkcionalan sistem. Nemamo ništa protiv zapošljavanja, ali ne kao što ste to vi radili. Nemam radnog staža, ali zbog toga što ste vi bili na vlasti“, kazao je Radević.

On je pokazao i ugovor o djelu Junčaja, navodeći da je pored menadžerske plate od 1.500 eura imao ugovor o djelu u Gradskoj RTV vrijedan 300 eura.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac, odgovarajući Radeviću, pozvao je Inspekciju rada da hitno „prečešlja sva ta zaposlenja po ugovoru o djelu i da traži isporuku rezultata po tom osnovu“.

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović istakla je da nije dobro da postoje rupe u zakonu, te da svi treba da radimo na tome da se to promijeni i da „rupe u zakonu ne bi smjele da postoje“.

Rasprava oko stanja u NB „Radosav Ljumović„

Odbornik DPS Vladan Arsović je kazao da je prethodno rukovodstvo Glavnog grada pripremilo 62 glavna revidovana projekta, dok je u pripremnoj fazi bilo 42.

Arsović je pitao direktoricu NB Radosav Ljumović Slavicu Ilinčić da li se plaši da prisustvuje sjednici zbog mogućih pitanja, jer je nezakonito imenovana na toj funkciji.

„To nije vaša dogovornost nego ovih ovdje odbornika koj su vas predložili. Znate i sami da su ovi dobornici mijenjali i statut Glavnog grada da bi bili imenovani. Pa i porde toga nijeste zakonito imenovani. Ili se plašite odgovornosti zbog diplome vašeg pomoćnika. Jasno vam je da on radi kod vas na ugovor od 1000 eura, a nema diplomu. Evo vi se ustanite i kažite građanima Podgorice da taj čovjek ima urednu diplomu i da to imate u dosijeu biblioteke Radosav Ljumović“, naveo je Ilinčić.

Ilinčić je odgovorila da se ne plaši da dođe ni zbog koga, jer je njeno imenovanje u skladu sa zakonom.

“Po sistamatizaciji biblioteka ima mjesto pomoćnika, ali još uvijek niko ne obavlja mjesto pomoćnika direktora, to mjesto je upražnjeno. Vjerovatno mislite na kolegu iz marketinga koji se bavi saniranjem stvari koje ste vi ostavili, bavi se sistemama za grijanje i hlađenje. Provjeravanjem aparatima koji nisu provjeravani od 2014. godine. Problemom oluka za odvod vode koji su zazidani i zbog kojeg plavi podrum biblioteke”, saopštila je Ilinčić.

Odbornik Šukrija Žuti Serhatlić postavio je pitanje kada će biti izgrađena ljetnja pozornica u KIC Budo Tomović.

“Drago mi je što kulturi grada koji je najljepši na svijeti i koji čuva kulturu i tradiciju. Drago mi je što će se krenuti u renoviarnje velike sale Doma omladine. Volio bih da se vrati hor Stanko Dragojević koji je bio reprezenat našeg grada”, kazao je Serhatlić.

Direktorica KIC Budo Tomović Aida Batilović kazala je da će njenu podršku imati svaka inicijativa koja će toj ustanovi kulture vratiti stari sjaj.

“Skoro je 60 zaposlenih u KIC-u, što je popriličan broj, a imamo jednog majstora tona i jednog majstora svijetla u tehnici. Što govori kako se planiralo u prethodnom periodu. Jedan od mojih zadataka je da to ispravimo”, najavila je ona.

Odbornik DPS-a Nermin Abdić kazao je da je u institucijama kulture Glavnog grada „tempirana bomba“.

„Spreman sam da već sada skinem ovo radno odjelo i da odem do Biblioteke da vidimo to loše stanje i da vidimo šta se može popraviti. Iskreno sam zabrinut poslije vaših riječi i zbog toga pozivam najodgovornije ljude u sistemu Glavnog grada da reaguju odma“, kazao je Abdić.

Ilinčić je pozvala Abdića da se pozabavi krivcima zbog stanja u kojem se nalazi NB Radosav Ljumović.

„Sjutra vas očekujem u radnom odjelu da dođete i prođete kroz Biblioteku i da vam se pokaže sve ono što nedostaje. To su uradili gradonačelnica i zamjenik gradonačelnice“, kazala je Abdić.

Knjižara u Bloku V ima svega 8 eura prosječni dnevni pazar

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević govorio i o pazarima gradskih knjižara za vrijeme mandata bivše gradske uprave.

„Pazar u najprometnijoj knjižari, u Ulici slobode bio je u prosjeku 25 eura na dnevnom nivou tokom 2023. Samo za ugovore o djelu smo plaćali pet ili šest puta toliko za ljude koji su tu bili u dvije smjene. Prosječni dnevni pazar knjižare u Bloku V bio je osam eura. Niko ne želi da ukida gradske knjižare, ali želimo da redefinišemo taj odnos. Da vidimo da li trebamo da dodamo još nešto uz knjige ili da pojačamo fond. Ovaj minus niko ne može da pravda“, kazao je Rakčević.

Klikovac je naveo da se u gradskim knjižarama kupuju knjige bez marži, a da se u privatnim knjižarama kupuju sa 30,40 odsto marži.

„Građani treba da znaju da Glavni grad oće da zatvori knjižare jer nijesu isplative. Ni KIC, predstave, gradski saobraćaj… nijesu isplativi, ali moraju da postoje. To će biti najgora odluka Glavnog grada. Treba da afirmišemo sve građane da čitaju“, naveo je Klikovac.

Rakčević je odgovorio Klikovcu da niko ne planira da ukida gradske knjižare.

Rakčević: Uskoro spomenik Blažu Jovanoviću

Skupština je prošlih godina usvojila program podizanja spomen-obilježja, a tim programom je obuhvaćen i spomenik Blažu Jovanoviću. Njegova lokacija je definisana samim programom i nalazi se tik uz most, kazao je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, odgovarajući na pitanje Klikovca.

„Sredstva su već budžetirana. Završen je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja samog spomenika i ostalo je da se uradi posljednja aktivnost i raspiše tender za odlivanje samog spomenika na bazi tog rješenja i za postavljanje spomenika“, kazao je Rakčević.

Ističe da je „zastiđe u kakvom se stanju nalazi kuća Blaža Jovanovića“.

„Dugujemo prema tom periodu naše istorije da tu kuću sredimo i da od te kuće napravimo reprezentativan prostor koji bi mogao da bude idealan prostor za muzej grada Titograda. O tome ćemo razgovarati i ovdje“, naveo je Rakčević.

Rakčević: Podgorica će dobiti veliki Art kvart

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević kazao je da su zadovoljni učinjenim u oblasti kulture.
„Što se tiče ustanova koje se bave kulturom, mislim da postoje svi objektivni razlozi da budemo zadovoljni njihovim radom u 2023. i 2024. godini. Prethodna godina je protekla u fazi tranzicije, koja je bila prilično lagana odrađena uz punu saglasnost tih rukovodilaca. Što se tiče Muzeja i galerija, krajem prošle godine je promijenjen menadžment. Umjesto Ćetkovića na tu poziciju je došla Ivana Vukčević. Ispunjen je u potpunosti plan i program, a muzeji su nikad posjećeniji“, kazao je Rakčević.

On je najavio da će dobiti respektabilnije institucije i mnogo adekvatniji prostor za izlaganje.

„Renovira se stalna postavka, a planira se i izgradnja velikog ART kvarta, koji će se nalazati iza muzeja i Kuslevove kuće. Iskoristićemo stari objekat koji je koristio ‘Ljetopis’. Ideja je da u nekoliko narednih mjeseci završimo programski zadatak i da dobijemo ART kvart, gdje će biti prostora za muzejske djelatnosti i gdje možemo da napravimo funkcionalnu cjelinu“, istakao je Rakčević.

On je podsjetio da je raspisan tender za rekonstrukciju Jusovače.

„Uskoro tender za digitalizaciju velike sale KIC-a“

Najavljuje da će se u nekoliko narednih sedmica raspisati tender za digitalizaciju velike sale KIC-a „Budo Tomović“.

„Nadam se da ćemo do kraja 2024. godine imati u potpunosti digitalizovan bioskop KIC-a, gdje će građani moći da uživaju u najmodernijim projekcijama, sa najmodernijim uređajima i da ne moramo više da plaćamo 15-20 eura privatnim bioskopima. Podgorica je imala svoj bisokop, koji je srušen zbog nedostatka sluha za kulturom. Ideja je da tu veliku salu nazovemo sala Kino kultura, kao omaž nekadašnjem objektu. To je posebno važno, kada se Gradsko pozorište konačno završi i kada se ansambl useli u svoju matičnu zgradu, KIC će u velikoj mjeri ostati upražnjen. Biće potrebno da imamo plan i program kako bi KIC nastavio da živi u punom kapacitetu i ponudio drugačiji sadržaj“, kazao je Rakčević.

Priprema se, kako kaže, projektni zadatak za rekonstrukciju velike sale i projektni zadatak rekonstrukcije Ljetnje pozornice.

„Imamo naslijeđeni problem lošeg projekta Gradskog pozorišta. Glavni grad je dobio na poklon projekat za Gradsko pozorište, ali to je bio loš projekat, a uz to smo imali i lošeg izvođača radova. Nadam se da ćemo u narednom periodu riješiti i taj problem“, naveo je Rakčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније