Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Gradski.me [ R.B./M.M.Lj. ]

28. 03. 2024. 16:09 >> 17:12

SJEDNICA U TOKU

Čađenović: Policija nije izuzimala snimke i pretresala JU Kakaricka gora

Sjednica Skupštine Glavnog grada prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a odbornici nastavljaju sa radom sjutra u 11 sati. Na sjutrašnjoj sjednici biće tačka Izbor i imenovanja, a glasaće se i o ostalim tačkama, koje su bile na dnevnom redu 11. sjednice.

Tokom današnjeg skupštinskog zasijedanja odbornici su raspravljali, između ostalog, o Prijedlogu odluke o određivanju lokacije za izgradnju objekata – Sajmište i Multifunkcionalna dvorana. Stefan Vešović, odbornik Prave Crne Gore, je istakao da je ovo jedan od najvažnijih razvojnih projekata, te da je predviđeno da se objekat gradi preko puta Plantaža.

Član odbora direktora Čistoće Aleksandar Rašović saopštio je na današnjoj sjednici da su svi svjesni problema sa kojim to preduzeće se suočava, kao i da odbor direktora nije “pao” i da funkcioniše u punom kapacitetu.

Injac: Policija nema saznanja koja mogu biti problematična

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je Maškoviću da iznosi neargumentovane tvrdnje.

“Ukoliko ni policija nema saznanja koja mogu biti problematična, nemojmo ovakvu važnu ustanovu da dovodimo u ovu situaciju. Stalo mi je da ne rušimo kredibilitet neke institucije ili kolektiva ukoliko nemamo argumente za iznošenje takvih tvrdnji. Odgovorno tvrdim da sam razgovaral sa kolegama iz UP, da su provjerene mnoge činjenice i da baš ne možemo izlaziti sa takvim neargumentovanim stvarima, jer od njih imam potvrdu da stanje nije takvo kakvo ste rekli”, kazala je Injac, reagujući na navode Maškovića.

Čađenović: Mašković manipuliše, policija nije izuzimala snimke i pretresala JU Kakaricka gora

Na dnevnom redu su i izmjene statuta Ustanove na Kakarickoj gori. Miloš Mašković (SD) ukazao je da se izmjenama statuta ostavlja pomoćničko mjesto za opšte pravne poslove, a ukidaju se dva pomoćnička mjesta za muški i ženski dio ustanove.

“Riječ je o klasičnom revanšizmu”, rekao je Mašković.

Direktor ustanove na Kakarickoj gori Marko Čađenović je naveo da se Mašković nijednom do sada nije obratio ustanovi uza podatke.

“Vi informacije dobijete od strane mog protivkandidata, ali ne i mene. Vi ne znate gdje se nalazi ustanova i ne možete da dajete za pravo da komentarišete rad ustanove”, naveo je Čađenović.

On je naveo da Mašković manipuliše, te da je kada je u pitanju Agencija za zaštitu ličnih podataka rješenje nije pravosnažno.

“Objasnite kompletnu situaciju. Uložen je prigovor i čekamo na pravosnažno rješenje. Ne izvlačite iz konteksta. Takođe, nije tačno da je policija bila u Ustanovi, da su izuzimali snimke, a to nije tačno. Niti su izuzimani snimci niti je Ustanova pretrešena. Oni su došli, što je bila njihova dužnost, uzeli izjave, ali nikakvih pretresa nije bilo. Vi očigledno manipulišete. Slobodno nam se obratite da nas posjetiti i da popričamo, jer očigledno ni ne znate gdje se nalazimo”, kazao je Čađenović.

Mašković je naveo da ne manipuliše, te da sve o čemu je govorio je dostavljeno javnosti

“Kada je riječ o izuzimanju snimaka, morate se obratiti ministru Šaranoviću, jer je upravo on informisao poslanika SD-a Nikolu Zirojevića da su izuzeti snimci, da je pretresena Ustanova i da su izuzeti terapijski ugovori. To je dokument koji postoji i koji je u javnosti”, kazao je Mašković.

On je naveo da je činjenica da se u JU Kakaricka gora dešavaju nezakonitosti.

“Institucije daju odgovore na te nezakonitosti. Činjenica je da neko ko nema rukovodećeg prethodnog iskustva, ne može adekvatno i dobro upravljati jedinom ustanovom ovog tipa u državi”, naveo je Mašković.

Rašović: Odbor direktora “Čistoće” funkcioniše

Odbornici su završili raspravu o izmjenama statuta Čistoće. Član odbora direktora Čistoće Aleksandar Rašović saopštio je da su svi svjesni problema sa kojim to preduzeće se suočava. On je naveo da je usvajanjem Granskog kolektivnog ugovora iznos za plate na mjesečnom nivou uvećan za 170.000, što je za tri mjeseca više od pola miliona eura.

Andrija Klikovac (DPS) je pitao Rašovića da li je “odbor Čistoće sinoć pao kada je Vukadinović podnio ostavku”

“Odbor direktora nije funkcionisao. To je jedna potpuno neozbiljna situacija od vrha ka dna u tom preduzeću”, rekao je Klikovac.

Rašović je naveo da odbor direktora nije pao i funkcioniše u punom kapacitete sve do verifikacije ostavke.

Predlog da se solarni paneli više ne postavljaju u urbanom području grada

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

Sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, Miljan Barović, objasnio je da se ovom odlukom predlaže dopuna, koja se odnosi na objekte solarnih elektrana.

“Naime, dopunom odluke se predlaže da više ne postoji mogućnost za određivanje lokacija objekata solarnih panela u zahvatu Generalnog urbanističkog rješenja Podgorice, odnosno na urbanom području grada, osim na krovovima objekata i na parking prostorima. Kada je u pitanju objekti ruralnog razvoja zabranjeno je određivanje lokacije osim na poljoprivrednom zemljištu. Odluku predlažemo zbog zaštite prostora i utvrđivanja restrikturnvih uslova kada su u pitanju ovi objekti”, kazao je Barović.

Mugoša: Država da zaštiti poljoprivredno zemljište

Odbornik SDP-a Budimir Mugoša smatra da država mora zaštititi poljoprivredno zemljište jer je to ograničen resurs.

” Mi imamo percepciju da imamo dosta poljoprivrednog zemljišta. Obradivog zemljišta ima malo. Kada sam bio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede tada smo zauzeli stav da se na poljoprivrednom zemljištu od prve do četvrte kategorije ne mogu graditi solarne elektrane, a od pete do osme klase uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede “, rekao je Mugoša.

Vešović: Projekat izgradnje Sajmišta jedan od najvažnijih razvojnih projekata

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o određivanju lokacije za izgradnju objekata – Sajmište i Multifunkcionalna dvorana.

“Smatramo da je Sajmište jedno od najvažnijih razvojnih projekata koji mogu da pokrenu ovaj grad naprijed. Parcele se nalaze preko puta Plantaža i riječ je o parcelama koje mogu na najbolji način da se iskoriste”, kazao je Stefan Vešović iz odborničkog kluba Demokratski front – Prava Crna Gora – Radnička partija.

On je naveo da je budžetom opredijeljen iznos za izradu projekta za objekat sajmišta. 

Odbornik Andrija Klikovac (DPS) upozorio je da treba sačekati da se Ustavni sud izjasni o inicijativi gradonačelnice u vezi biznis zona, te da je sajmište već planirano na parcelama koje pripadaju biznis zonama. 

“Privrednici koji su učestvovali na konkursima dali su bankarske garancije i oročili su određena sredstva, a sada imamo nevješte pokušaje da se riješe problemi sa konkursima”, kazao je Klikovac.

Čarapić: Prethodna gradska uprava dala zemljište koje vrijedi 300 eura – za cent

Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad istakao je da je nelogično da se zemlja daje za cent po metru kvadratnom.

“Sama odluka o biznis zonama je pred Ustavnim sudom, a bez obzira na odluku Ustavnog suda, mislim da treba da idemo ka tome ne dozvoljavamo da tako jeftino dajemo našu gradsku zemlju. Mislim da možemo naći zajedničko rješenje sa privrednicima. Gradonačelnik Vuković i tadašnja gradska uprava su trebali da razmišljaju o tome da li to što zemlju daju besplatno, odnosno za jedan cent po metru kvadratnom, mogu to da rade i daju na takav način. Privrednici su bili svjesni da to tako ne mogu da daju, jer nijesu imali saglasnost Ministarstva, onda ni oni ne žele da ulaze u takav posao. Pitam gospodina Klikovca da li zemljište koje vrijedi minimum 300 eura po metru kvadratnom, treba nekome dati za cent po metru kvadratnom”, kazao je Čarapić.

Klikovac je naveo da Čarapić spinuje, te da se zemljište ne daje, već izdaje u dugoročan zakup.

“Najveći poraz ove lokalne uprave je što čačkalica neće biti zabodena na ovim lokacijama i nećete omogućiti intezivni razvoj Glavnog grada”, istakao je Klikovac.

Čarapić objašnjava da bi Glavni grad za 30 godina od ovog zemljišta dobio svega 100.000 eura, te da je nedopustivo da se zemljište nekome daje po cijeni od cent po kvadratu.

Vešović: Prethodna gradska uprava predvidjela da prihoduje 280 eura godišnje od 28.000 kvadrata

Vešović je, odgovarajući Klikovcu, kazao da se ove parcele nalaze van biznis zona.

“Ove četiri parcele su oko 28.000 kvadrata. Naši prethodnici u vlasti su zamislili da ovu površinu naplate 280 eura godišnje. To je 280 eura za zemljište na vrhunskoj lokaciji. Dugoročni zakup je 30 godina, pa slobodno računajte koliko je to novca. Parcele prilično dobro izgledaju i veoma lako ih je komunalno opremiti, pa bi i ta ulaganja bila mizerna”, kazao je Vešović.

Klikovac: Glavni grad mogao da ima milionske prihode, korist i za državu

Klikovac navodi da je slična priča bila i u vezi Porto Montenegra, Luštice i Porto Novog, kada se zamjeralo Vladi što je dala na valorizaciji ta područja.

“Danas predstavnici ove vlasti, su se utrkivali kada će poći u Porto Montenegro da presječu crvenu vrpcu ili da se slikaju. Isto su pričali kao i vi. Vi stvarate najveći trošak za Glavni grad. Umjesto za tri godine da imamo izgrađena i postrojenja, objekte… da Glavni grad ima brojne prihode od poreza na nepokretnosti, da zaposlimo nove ljude, da država ubira nove prihode. To su milioni eura, a od tog novca mogli bi da radimo puteve, škole…”, kazao je Klikovac.

Radević: Kako je moguće da firma sa kapitalom od 5.000 eura planira 115 miliona ulaganja

Odbornik Slobodne Crne Gore Boban Radević pitao je Klikovca kako je moguće da predstavljaju biznis kao vrhunsku stvar, te da su ih dobijali projatelji Mila Đukanovića.

“Kako je uopšte moguće da firma sa osnivačkim kapitalom od 5.000 eura, izađe u javnost i kaže da će da pokrije troškove i uloži 115 miliona eura”, pitao je Radević.

Andrija Klikovac je poručio Radeviću da pita Aleksandra Vučića kako su u Srbiji dijeljene biznis zone jer njima “aplaudira”.

Vešović: Glavni grad mora da obezbijedi mjesto za sajmište, ponestaje kvalitetnih lokacija

Stefan Vešović navodi da je ova odluka kompatibilna sa biznis zonama, te da Glavni grad mora da obezbijedi mjesto za sajmište i da ponestaje kvalitetnih lokacija.

“Oko 28.000 kvadrata i četiri ogromne parcele mislim da su sasvim dovoljne za jedno ozbiljno sajmište. Ovom odlukom se ne donosi odluka da se to sajmište gradi sjutra, već gdje mi smatramo da to sajmište treba da bude. Postoji opasnost da Glavni grad ostane bez dosta zemljišta i da nam ostanu mjesta gdje nema prostora za sajmište. Podgorica će vrlo brzo biti grad sa pola miliona stanovnika i treba da vodimo računa o svemu. Mislim da smo destinacija koja bi imala samo benefite od jednog ovakvog projekta. Klikovac priča o nekim stvarima kao da nije bio u prethodnom sazivu. Na tenderima za biznis zone uglavnom su se prijavljivale dvije firme. Indikativno je da prethodni gradonačelnik nije potpisao odluke za te firme, a te su odluke sačekale novu upravu pa je jasno šta i oni misle o tome”, kazao je Vešović.

Mugoša: Zemlju davati i besplatno ako ima interesa

Budimir Mugoša (SDP) naveo je da multifunkcionalna dvorana fali gradu i treba je graditi u saradnji sa državom. On je naveo da se određena zemlje mora davati i besplatno ako će Glavni grad i država imati koristi od toga.

“Meni bi bilo zadovoljstvo da poklonim svoje zemljište ako će neki investitor tu da napravi objekat i zaposli 100 ljudi”, kazao je Mugoša.

Vešović je ponovio da je ovakva odluka na štetu Glavnog grada, te da se ne može ništa dobiti na način kao što je prethodna gradska uprava zamislila.

Završena je rasprava o određivanju lokacije za izgradnju objekata – Sajmište i Multifunkcionalna dvorana.

Predlog da se solarni paneli više ne postavljaju u urbanom području grada

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

Sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, Miljan Barović, objasnio je da se ovom odlukom predlaže dopuna, koja se odnosi na objekte solarnih elektrana.

“Naime, dopunom odluke se predlaže da više ne postoji mogućnost za određivanje lokacija objekata solarnih panela u zahvatu Generalnog urbanističkog rješenja Podgorice, odnosno na urbanom području grada, osim na krovovima objekata i na parking prostorima”, kazao je Barović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније