Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ M.V. ]

17. 07. 2022. 18:16 >> 18:13
5

LUKA RAKČEVIĆ

Našim novcem plaćena devastacija prostora, Vuković odgovoran za štetu

Uprkos javnim obećanjima investitora i idejnom projektu, srušena je i prednja fasada kuće Vujovića u Bokeškoj ulici, objekta velikog kulturno-istorijskog značaja po naš grad, rekao je funkcioner Građanskog pokreta URA Luka Rakčević. Kako je naglasio, srušena je da bi se na toj i susjednoj parceli gradio veliki poslovni objekat, prema užasnom planu UP “Nova Varoš - Blok E“, čija izrada je finansirana novcem Grada i koji je gradska Skupština donijela 2011. godine, uz protivljenje dijela građana i MANS-a.

"Odnosno, našim novcem plaćena je devastacija našeg prostora, za interes investirora. Znajući kakvu štetu realizacija tog plana može uzrokovati, prije 3 mjeseca sam od gradske Skupštine i gradonačelnika tražio da taj plan stavimo van snage, kako ne bi došlo do današnjih građevinskih poduhvata i nove devastacije Bokeške ulice. Tada (15. aprila) smo bili na vrijeme", rekao je Rakčević. 

On je naveo da je, međutim, gradonačelnik dao negativno mišljenje na njegovu inicijativu i od Skupštine tražio da sačuva štetni planski dokument, šta se na kraju i desilo na sjednici održanoj 19. maja.

"Da je Skupština prihvatila moj predlog i poništila štetni plan, čiji je zahvat jako mali (blok oivičen Bokeškom, Njegoševom, Hercegovačkom i ul. Stanka Dragojevića), spriječili bi svaku gradnju do donošenja novog plana, a time ne bi zaustavili širi razvoj grada. Međutim, za gradsku skupštinu i gradonačelnika, naplata komunalija od izgradnje budućih objekata je bila daleko važnija od istorijske vrijednosti koje postojeći objekti u Bokeškoj ulici imaju", rekao je Rakčević.

Navodi da je gradonačelnik svoje negativno mišljenje zaključio tezom: "činjenica je i da se rješenja u okviru UP “Nova Varoš - Blok E“, ni koncepcijski ni po uslovima sprovođenja ne razlikuju od rješenja u svim ostalim blokovima Nove Varoši, pa bi se u slučaju stavljanja van snage ovog plana korisnici doveli u neravnopravan položaj, iako su planska rjeđenja u zahvatu plana u svemuusaglašena sa konceptom razvoja i rješenjima plana višeg reda PUP-a Glavnog grada Podgorice". 

"Nova propuštena šansa i uzaludna trka sa vremenom: koliko će još vrijednih objekata biti srušeno ili štetnih izgrađeno, dok se ne izmijene sva 153 važeća plana na teritoriji Podgorice, koje je godinama donosio Glavni grad, a čijom realizacijom od naše Podgorice, neće ostati ništa. Pozivam Ministarstvo da izvrši inspekcijski nadzor, a paradoksalno - podržavam i krivične prijave koje je sa 3 mjeseca zakašnjenja najavljuje gradonačelnik, za štetu za koju je direktno odgovoran. Ali, ništa od toga nam neće vratiti kuću Vujovića, kao što realizacija štetnih planova DPS-ovih uprava nikada nije vratila ni hotel 'Crna Gora', Kino kulutru, zelenu površinu pored hotela “Podgorica“ i brojne druge važne objekte u našem gradu", naglasio je Rakčević. 

Potrebna nam je, navodi on, temeljna promjena načina planiranja prostora, ali i hitna revizija svih važećih planova, kako bi preduprijedili moguću štetu i slične situacije u budućnosti.

"Takođe, potrebna nam je gradska uprava koja primarno vodi računa o javnom, a ne privatnom interesu", istakao je Rakčević. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније