Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ M.M.Lj. ]

19. 05. 2022. 10:20 >> 10:18

BRISEL

Nagrada Podgorici: Pozitivan primjer odnosa prema Romima

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković dobitnik je vrijednog priznanja The most Roma Friendly Mayor, titule koja se teću godinu zaredom dodjeljuje za izuzetan doprinos integraciji romske populacije u gradovima Zapadnog Balkana i Turske.

“Ove godine, pripala mi je prestižna nagrada koja se, u okviru ‘Evropske nedjelje Roma’, dodjeljuje gradonačelnicima koji su se istakli u nastojanjima da se unaprijedi status pripadnika ove populacije. Nagradu posvećujem vrijednim ljudima iz mog tima, koji su učinili da, u međunarodnim okvirima, Podgorica bude prepoznata kao pozitivan primjer odnosa prema Romima”, naveo je Vuković.

Borba za poboljšanje uslova u kojima žive, borba protiv predrasuda koje ih prate, borba za stvaranje društva jednakih šansi je moralna obaveza, poručio je Vuković.

Ceremonija dodjele ovog prestižnog priznanja održana je juče u Briselu u zgradi Evropskog parlamenta, tokom obilježavanja Evropske nedjelje Roma, a nagradu je u ime gradonačelnika primila savjetnica za međunarodne projekte Teodora Kusovac. U obilježavanju Evropske nedjelje Roma ispred Glavnog grada učestvuju i sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Ivan Terzić i šefica Kancelarije za RE Hristina Laban, a ispred romske organizacije mladih "Koračajte s nama - Phiren Amenca" izvršni direktor Elvis Beriša.

Podsjećamo, Podgorica je grad sa najvećom romskom zajednicom u Crnoj Gori – oko 64% ukupne romske populacije živi u Podgorici, a strateške aktivnosti Glavnog grada na polju unapređenja položaja Roma definisane su Lokalnim planom za unapređenje socijalne inkluzije i razvoj usluga socijalne i dječje zaštite 2020-2023.  

“Najvažnije aktivnosti koje su do sada realizovane odnose se na otvaranje prve Kancelarija za Rome i Egipćane sa namjerom da Romima u Podgorici olakša pristup uslugama lokalne samouprave koje su im na raspolaganju”, podsjećaju iz Glavnog grada.

Učešćem u Regionalnom stambenom programu, Glavni grad je važna podrška pri rješavanju stambenog pitanja za najugroženije žitelje Konika, a do sada su uručeni ključevi od stanova za 170 porodica.

“Kroz niz projekata gradska uprava kontinuirano osposobljava Rome za tržište rada – od obuka za sticanje traženih znanja i vještina, do medijacije u ostvarivanju prava iz oblasti zapošljavanja”, navodi se u saopštenju.

Učešće u programu ROMACTED koji, pod okriljem EU i Savjeta Evrope, promovišudobro upravljanje i društvenu integracije RE zajednice, a u okviru projekta REopen Doors 30 mladih Roma obučeno je za tržište rada nakon čega su stažirali u gradskoj upravi, a troje stažista je nastavilo da radi u gradskim službama. “Takođe, u Kući zdravlja održavaju se edukativne zdravstvene radionice za romsku populaciju, a u projektu koji Grad sprovodi sa NVO Help obučavaju se medijatori, između ostalog i za pristup zdravstvenim uslugama”, kazali su iz Glavnog grada. Takođe, Glavni grad je romskoj zajednici besplatno ustupio zemljište za izgradnju Romskog kulturnog centra i pomaže im kroz različite aktivnosti (smještaj za mlade koji napuste Dom za djecu bez roditeljskog staranja, besplatni udžbenici i školski pribor za najugroženije).

“Napori Glavnog grada na integraciji Roma imaju dubok korijen u civilizacijskim vrijednostima koje dijelimo, te u administrativnoj kulturi koju njegujemo”, zaključili su iz PG Biroa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније