Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Aleksandra Jovančević, TVCG

27. 12. 2021. 21:11 >> 21:12
4

EKOLOZI ZABRINUTI

Groblje na Ćemovskom moglo bi ugroziti vodosnabdijevanje grada

Novo gradsko groblje gradiće se na Ćemovskom polju. To je predlog gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, a usvojio ga je lokalni parlament. Tako će novo groblje biti na lokaciji udaljenoj 2,5 kilometra od vodoizvorišta. I dok struka ukazuje na moguće posljedice iz Glavnog grada objašnjavaju da se groblje nalazi u zoni koja ne može uticati na kvalitet vode.

Iako je taj projekat sedam godina čekao u fioci, zvanično prije neki dan dobio je zeleno svjetlo Skupštine Podgorice. Za razliku od odbornika vlasti, protiv takvog rješenja glas su digli ljudi iz struke.

"Koliko sam ja shvatio na ovoj lokaciji se nalazi pet bunara koji se koriste za vodosnabdijevanje dijela Podgorice i njihova zaštita treba da bude prioritet, kako vlasti u gradu, tako i države", smatra Luka Vučinić inženjer hidrologije i zaštite životne sredine sa Triniti koledža u Dablinu.

A izgradnja groblja u blizini vodoizvorišta, upozorava ekolog Vuk Iković, može dovesti do trovanja građana.

"Činjenica je da u grobnim mjestima tokom razlaganja posmrtnih ostataka stvaraju se bakterije i gljivice opasne po čovjeka. Ukoliko u blizini grobnih mjesta postoje podzemne vode i koristimo ih za piće, onda može doći do trovanja", tvrdi Iković.

Do negativnih posljedica neće doći, jer će vodoizvorište od budućeg groblja, kako tvrde iz Glavnog grada, biti udaljeno dva i po km i nalazi se u trećoj zoni.

Miljan Barović sekretar Sekreterijata za planiranje prostora i održivi razvoj Podgorica, kaže da lokacija nije zabranjena za izgradnju groblja.

"Za razliku od druge zone, napominjem da se lokacija nalazi kilometar i po od druge zone zaštite vodoizvorišta", kaže Barović.

Ipak, teren Ćemovskog polja je takav da se negativni uticaj brzo širi na podzemne vode, upozoravaju stručnjaci.

"Činjenica je da voda ne struji od groblja ka izvorištu već obrnuto, ali mi ne znamo režim podzemnih voda, jer kada se spusti na veći nivo onda ne znamo kako ta voda struji, da li ide ka Skadarskom jezeru ili ide više ka vodoizvorištu", kaže Iković.

Luka Vučinić napominje da je kas takav teren gdje brzo prolazi voda i samim tim bakterije i virusi dolaze do vodoizvorišta.

Zato bi struka trebalo da da svoje mišljenje.

"Trebalo bi da se uzmu u obzir elaborati procjene vode sa tog groblja, da se vidi potencijalni uticaj tih propusnih voda na toj mikrolokaciji", kaže Vučinić.

Geohidrolozi su, potvrđuju iz Glavnog grada, već dali mišljenje. Istraživanja potvrđuju da izgradnja groblja ne može uticati na kvalitet vodoizvorišta. Ali i pored toga u Glavnom gradu će biti dodatno oprezni.

"Napravićemo kontrolne bušotine, iznad i ispod, kako bi se pratile podzemne vode", poručuje Barović.

"Ja u tom elaboratu nijesam pronašao nijedan dokaz da stvarno toksične bakterije neće uticati na ove vode. U projektu nigdje nije definisano kako će se usporiti kretanje bakterije i gljivice ka postojećim vodama", navodi Iković.

Kako bi se umanjio svaki rizik Vučinić savjetuje.

"Postoji način kako se mogu graditi groblja, vodonepropusnim betonima. Ta se grobna mjesta mogu izgraditi tako i to umanjuje rizik od procurivanja", kaže Vučinić.

Pripremni radovi već su u toku, dok bi nakon praznika trebalo da krenu i grubi radovi.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније