Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lokalni izbori 2024

Milica Sekulić

03. 06. 2024. 19:50 >> 19:55

FORMIRANJE VLASTI

Dan nakon izbora u Andrijevici sve karte otvorene

Dan nakon izbora u Andrijevici sve karte su otvorene i ne zna se ko bi s kim mogao da formira vlast. Dok u DPS-u, koji je osvojio najviše mandata, očekuju saradnju s građanskim listama, iz tih partija još ne znaju hoće li pristati na njihovu ponudu. S druge strane, koalicija SNP-Demokrate, da bi ostala na vlasti mora da prevaziđe nesuglasice s bivšim partnerima. Glavnu ulogu imaće debitant na lokalnim izborima, Pokret Evropa sad, koji je odnio četiri mandata.

Politička kriza u Andrijevici nije se riješila ni nakon jučerašnjih izbora. DPS sa 11 osvojenih mandata je odnio pobjedu, ali niko od aktera nema potrebnu većinu da vodi grad naredne četiri godine. Marko Pejović iz nevladine organizacije UZOR kaže da će formiranje vlasti ići teško i ne isključuje mogućnost novih izbora.

"Čini mi se da Crna Gora ulazi u jednu novu fazu kada govorimo o blokadi institucija na lokalnom nivou, odnosno o otežanoj mogućnosti formiranja vlasti nakon lokalnih izbora", kaže Pejović.

U DPS su odbacuju tvrdnje političkih neistomišljenika da pored odličnog rezultata nemaju koalicioni kapacitet. Spremni su na kompromise i ostaju pri stavu da će biti dio vlasti u Andrijevici.

"Nisu baš sve partije rekle da neće sa DPS-om. Ja bih prvo razgovarao sa građanskim listama. Demokratska partija socijalista, osim SNP i Demokrata, bez ikakvih ucjena, iako smo, možda imamo najveći ucjenjivački kapacitet jer smo ostvarili ubjedljivo najbolji izborni rezultat, u korist građana Andrijevice, razgovaraćemo sa svima", izjavio je Dejan Ivanović iz DPS-a.

A građanska lista "Za budućnost naše djece", koja je osvojila tri mandata, mogla bi da se nađe u redovima DPS-a, ali ne i do jučerašnje vlasti.

"Tu bi morali, što se tiče DPS-a, da donesemo odluku na organima našim. Možda bi neku postizbornu koaliciju mogli da pravimo sa Evropom sad i sa Demokratskim frontom", kaže Ivan Radojević iz "Za budućnost naše djece".

Iz grupe građana koju predvodi Vesko Raketić nijesu mogli da preciziraju hoće li podržati Demokratsku partiju socijalista.

"Sad vam kažem, imamo Presjedništvo pokreta koje će vrlo brzo, u ova dva dana, donijeti odluku o svemu. Ja, lično, mislim da treba da se stvori mnogo, mnogo široka koalicija", ističe Raketić.

Koalicija SNP i Demokrate sa osvojenih osam mandata za pregovarački sto pozvaće sve osim kolega iz DPS-a.

"Kada se pogledaju pobjednici od 30. avgusta, ima ukupno 19 mandata sa građanskim listama. Mislim da treba da sjednemo hladne glave, da se dogovorimo, da se čuje svačije mišljenje i da donesemo jednu odluku koja će biti u korist svih građana Andrijevice", kaže Jakov Kuč iz  koalicije SNP-Demokrate. 

Ključnu ulogu u pregovorima ima PES sa četiri i Za budućnost Andrijevice sa tri osvojena mandata.

"Sarađujemo sa onim političkim subjektima koji podržavaju rad 44. Vlade, koji imaju spremnost i kapaciteta da ostvare zajedno sa nama programske ciljeve 44. Vlade", kaže Dragana Vučević - PES.

"Otvoreni smo za koaliciju sa svima, osim sa Demokratskom partijom socijalista. Sve se može dogovoriti ako ljudi hoće", dodaje Spasoje Perović - Za budućnost Andrijevice.

Kako će izgledati postizborna kombinatorika? Hoće li se DPS vratiti na vlast poslije četiri godine ili će se pak dojučerašnji ljuti rivali iz bivše vlasti dogovoriti i nastaviti zajedno da vladaju, znaće se uskoro. Za većinu u lokalnom parlamentu potrebno je 16 odbornika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније