Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lokalni izbori 2024

Vanja Rakonjac, TVCG

15. 05. 2024. 08:40 >> 08:42
Čitaj mi:

ČEKAJU USTAVNI SUD

Mogu li žene zaustaviti izborni proces u Andrijevici?

Za lokalne izbore u Andrijevici prijavilo se osam lista, a na jednoj od njih pokazale su se nepravilnosti. Čini je 25 kandidata za odbornike, pod nazivom „Za bolji standard - Vesko Radenović“, a predvodi je upravo Radenović koji nije mogao da nasluti da će žene kojima je, kako kaže, dao imperativ na listi biti kamen spoticanja za ulazak u izborni ring.

“Tu ima malo kontradiktornosti između dva stava. U jednom stavu kaže: svako četvrto mjesto pripada ženama, a onda ako je tako nema 30 posto. Nisu zastupljene žene 30 posto. Ja sam vodio računa da budu zastupljene, jer to isto Zakon govori, da budu zastupljene 30 posto, što jeste činjenica. Na našoj izbornoj listi imamo osam žena, u nih 25 – 26 odboprnika, znači da imamo više od 30 posto”, kaže za TVCG Veselin Radenović, nosilac liste.

Za OIK, međutim, nema kontradiktornosti. Radenoviću je zato upućen zaključak da ispravi nedostatke.

“Neke nedostatke na koje smo mu ukazali je uklonio. Međutim, nije otklonio nedostatke koji se odnose na raspored kandidata manje zastupljenog pola odnosno žena na listi za odbornike. Dakle, ostao je nedostatak neotklonjen i nakon što smo mi ukazali”, kaže Veselin Vulević, predsjednik OIK-a.

Radenović odgovara da je diskriminisan, odnosno njegova partija „Za bolji standard“.

“Jer sam stavio ženske osobe na drugo i na treće mjesto, a trebao sam na četvrto i osmo i samim tim jedna velika nepravilnost je prema nama na izbornojh listi učinjena, a to je: povrijeđeno nam je osnovno ljudsko pravo da biramo i da budemo birani”, kazao je Radenović.

I zato je uložio prigovor DIK-u koji je odbijen kao neosnovan. Uslijedila je žalba Ustavnom sudu. Sada OIK mora da zastane sa izbornim procesom u Andrijevici.

“Moramo čekati odluku Ustavnog suda za koju se nadam da će biti u što skorijem roku donijeta da bi mi mogli da nastavimo izborni proces ne ulazeći kakav će biti ishod te odluke. Da li će izborna lista Veselina Radenovića ostati u izbornom procesu ili će potvrditi odbijajuće rješenje DIK-a i time, ukoliko to bude takva odluka, ovaj neće moći da nastavi dalje izbornu utakmicu”, poručio je Vulević, predsjednik OIK – a.

Promjene su, dakle, moguće. Sedam ili osam lista, upitno je sve do procjene Ustavnog suda i odluke o Radenovićevoj žalbi koja je juče osvanula na prijavnici te institucije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније