Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

23. 10. 2024. 06:39 >> 07:25

ASP

"BB Solar u milionskim poslovima"

Firma BB Solar, u kojoj formalno polovinu vlasništva ima Blažo Đukanović, prethodnih godina dobijala je poslove na projektu Luštica Development na tivatskom dijelu Poluostrva Tivat i na projektu Portonovi Kumbor u Herceg Novom, pokazuju informacije Akcije za socijalnu pravdu (ASP) saopštene za Portal RTCG.  

Iz ove nevladine organizacije navode da su to samo neki od primjera koji pokazuju da sin dugogodišnjeg crnogorskog predsjednika i premijera Mila Đukanovića u svom biznisu nema problem sa pronalaskom tržišta, za razliku od brojnih domaćih privatnih kompanija koje teško dolaze do klijenata i poslova, posebno onih koji su vrijedni stotine hiljada eura ili milione eura.

"Firma BB Solar bavi se poslovima u energetici i jedna je od brže rastućih firmi, a od prvih godina poslovanja prate je godišnji milionski prihodi. Neke od prvih poslova dobila je posredstvom tadašnjeg Ministarstva energetike, dok je poznato da ju je firma Bemaks, kao svog podizvođača, već prvih godina uvela u poslove kod Elektroprivrede Crne Gore", naveli su iz ASP-a.

Projekti Luštica Development i Portonovi su strane investicije vrijedne stotine miliona eura, koje su svojevremeno ugovorile vlade Demokratske partije socijalista, kroz hibridni privatizacioni model dugoročnih zakupa radi ulaganja u turistički razvoj, a ranija istraživanja ASP-a pokazala su da takvi projekti favorizuju strane investitore na štetu javnog interesa.   

"Iza projekta Luštica Development zvanično stoji egipatski kapital Orascoma, a Država Crna Gora u zajedničkoj kompaniji sa Orascom ima ispod deset odsto kapitala. Iza projekta Portonovi stoji porodica azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, što se saznalo tek prije nekoliko godina, jer je posao prvobitno bio zaključen sa naftnom kompanijom Azerbejdžana Socar. Prema informacijama u posjedu ASP-a, firma BB Solar izvodila je elektro radove (slabe struje) na projektu u Herceg Novom, kao i radove u Marini Luštica, dok ti podaci pokazuju da je finansijski promet sa Luštica Development i sa firmom Besix Montenegro milionske vrijednosti", dodaju u ASP-u. 

Crnogorska podružnica Besix Montenegro je dio Besix grupe sa sjedištem u Belgiji, koja je glavni izvođač radova na stambenom dijelu Luštice, ali i Hotela Mamula na Poluostrvu Lastavica, iza kojeg je takođe kroz ugovor o zakupu egipatski kapital Orascoma, ocjenjuju. 

"Firma BB Solar ranije je posredstvom Novog Volvoxa angažovana na kapitalnom projektu izgradnje dionice autoputa Smokovac Mateševo. Novi Volvox je dobio tender kod državnog Monteputa, a zatim je kao podizvođača angažovao firmu Blaža Đukanovića i uveo je u crnogorski posao vijeka, kako se označava projekat autoputa. BB Solar je bio zadužen za izvođenje radova na izgradnji sistema za trajno napajanje električnom energijom autoputa Bar Boljare, dionica Smokovac Mateševo, odnosno izgradnju TS 20/0,4 KV sa kablovskim razvodom 20 KV i sistemom daljinskog upravljanja za napajanje objekata duž trase dionice Smokovac-Mateševo", naveli su. 

Kako su podvukli, ova podgorička firma prethodnih godina bilježi i finansijske promete sa podgoričkim Master Inženjering, koji je zajedno sa Bemaxom jedan od više dužnika za kredit od četiri miliona kod Hipotekarne banke za firmu „BB Invest Group“, u kojoj mlađi Đukanović takođe formalno ima polovinu vlasništva, a koja u Kolašinu gradi kondominijum.

"Podgorički Master Inžinjering se kroz optužbe pritvorenog biznismena Duška Kneževića javno dovodi u vezu sa slučajem poznatim kao „Ničija kuća“, cijene u ASK-u. 

 

 
 
 
 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније