Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

02. 10. 2024. 06:53 >> 06:51
2
Čitaj mi:

DROBNJAK

Penzije u januaru veće za oko 50 eura

Penzioneri u Crnoj Gori dobiće povećanje penzije od oko 50 eura, kazao je u emisiji "Mreža" vršilac dužnosti direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Vladimir Drobnjak.

 

Kako je rekao, ovih dana rade planiranje budžeta za narednu godinu i razgovaraće sa kolegama iz Ministarstva finasija.

"Budžet će biti nešto veći ove godine, olakšaće nam to situaciju i neće biti prostora da se priča hoće li penzije sigurne ili ne", kazao je Drobnjak.

Kako je naveo 50 eura će penzije biti veće ali ističe da ne može da kaže preciznu cifru jer sve zavisi od stope inflacije.

"Povećanje je izvjesno, januarski rast će biti značajan i izvjestan je. Sve je to usvojeno, prošlo je Skupštinu i treće usklađivanje će biti 2,4 odsto i naredna penzija će za toliko biti uvećana, a prvo januarsko povećanje takođe slijedi", kazao je on.

Rekao je da je Fond PIO bio u deficitu 37, 6 miliona eura i da je to 6, 49 odsto deficita.

"Imaćemo sad značajno veći deficit, ali imamo mjere Vlade sa kojima ćemo to nadomjestiti. To je glavni moj fokus kako da održimo Fond PIO i da penzioner imaju redovna primanja.", kazao je Drobnjak.

Na pitanje koliko će povećanje u januaru biti u prosjeku kazao je da će po fiskalnoj strategiji ono biti oko 50 eura ali da ne može reći tačno zbog stope inflacije koja je nepredvidiva.

Fiskalna strategija predvidjela je dvije stope smanjenja doprinosa, a Drobnjak navodi da će one da prodube deficit Fonda i da će tu nedostajati sredstava više nego ranije ali da postoji set mjera da se o nadomjesti.

"Oporezovaće se neke aktivnosti, koje će napuniti budžet na primjer oporezivanje igre na sreću, legalizacija nelegalno sagrađenih objekata, markiranje goriva, internet trgovina, gazirana i zaslađena pića i vrste vina će biti dodatno oporezovane, to se ranije nije oporezivalo i onda će se tako nadomjestiti nova", pojasnio je Drobnjak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније