Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

26. 09. 2024. 17:38 >> 17:39
1
Čitaj mi:

maida gorčević

Vlada Crne Gore usvojila Reformsku agendu

Vlada Crne Gore danas je na sjednici usvojila Reformsku agendu, jednu od najbitijih stvari u okviru ekonomske konvergencije ne samo Crne Gore već Zapadnog Balkana, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević nakon sjednice.

"Usvojena je reformska agenda koja podrazumijeva niz reformi koje ćemo sprovoditi, i na kraju krajeva dobiti određeni iznos novca za te reforme", istakla je Gorčević.

Kaže da je Plan rasta usvojen je ranije, nakon čega je, kako navodi, Vlada imala zadatak da oformi tim, koji je pokazao posvećenost da se ovakav dokumet usvoji.

"Crna Gora je dobila 383, 5  miliona  eura", istakla je Gorčević i napomenula da se radi 110 miliona bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbijeđen kroz povoljne kredite.

"Od ukupnog iznosa planirano je da 178,5 miliona eura bude dodijeljeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona eura biti dodijeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirani kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira", napomenula je Gorčević.

Plan je, kako kaže, da se od ukupnog iznosa 7 odsto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Prva tranša očekuje se do kraja godine, u iznosu od oko 30 miliona eura.

Najavila je i formiranje koordinacionog tijela koji će nazirati implementaciju i obavještavati Evropsku komisiju o rezultatima.

Agenda uključuje reforme u četiri prioritetna sektora koje su od suštinske važnosti za postizanje stabilnog ekonomskog rasta, unapređenja poslovnog okruženja, vladavine prava i poboljšanja kvaliteta života građana.

Reformska agenda za Crnu Goru slijedi jasan i strukturiran okvir, koji je definisala Evropska komisija za sve zemlje korisnice Instrumenta. Dokument je organizovan u nekoliko ključnih segmenata, od kojih svaki ima specifičnu svrhu u prikazu reformi koje se planiraju sprovesti.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније