Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

17. 09. 2024. 08:30 >> 08:30
Čitaj mi:

sastanak sa mikelom servadeijem

Vuković: Adekvatno ćemo budžetirati potrebe djece

Potrebe djece i unapređenje kvaliteta njihovog života, zaštite i odrastanja, treba da budu adekvatno prepoznate, tako će poseban fokus u izradi budžeta za 2025. godinu biti na tzv. dječijem budžetu, saopšteno je na sastanku ministra finansija Novice Vukovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikelea Servadeija.

Vuković je naglasio da adekvatno budžetiranje podrazumijeva međusektorski pristup, a Ministarstvo finansija na važnost javnih finansija po mjeri djeteta ukazaće budžetskim jedinicama u fazi pripreme i dijaloga koji je započet sa budžetskim korisnicima u cilju izrade budžeta za narednu godinu.

"Ključno je da su djeca prioritet za Vladu i da ona ulaže sredstva iz državnog budžeta u kvalitetne servise za njih i njihove porodice. UNICEF je spreman da pruži ekspertsku podršku iz oblasti javnih finansija za djecu kako bi budžet Crne Gore za iduću godinu uzeo u obzir potrebe najugroženije djece, mladih i porodica širom Crne Gore. To će ubrzati napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU", poručio je Servadei.

Dodao je i da je bitno da se istovremeno dovoljno sredstava iz državnog budžeta uloži u finansiranje Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori (MIKS) tokom 2025. godine. Radi se o međunarodnom istraživanju domaćinstava koje je UNICEF razvio tokom 1990-tih godina.

Ono pruža ključne podatke o situaciji djece i žena u zemlji, koji su dopuna popisu i nevjerovatno su korisni da bi se na osnovu njih kroz razne intervencije zaista stiglo do najugroženijih, kao i da bi se analizirale razne vrste siromaštva s kojma se djeca suočavaju.

Servadei je ukazao i na potrebu da se podrži razvoj budžeta za novu krovnu Strategiju o pravima djeteta. Na sastanku je saopšteno da će Planom rasta za Zapadni Balkan, naročito biti prepoznati projekti iz oblasti prosvjete, energetike i zdravstva, gdje je kao jedan od prioriteta istaknuta i rekonstrukcija bolnice u Bijelom Polju.

Tokom konstruktvnog sastanka, ministar Vuković zahvalio je gospodinu Servadeiu, na kontinuiranoj podršci koju UNICEF pruža Crnoj Gori, istakavši očekivanje da će se sadržajan dijalog nastaviti i dodatno unaprijediti u periodu njihovih mandata.

Ovo je prvi sastanak ministra Vukovića sa saradnicima i gospodina Servadeia, koji je nakon dugogodišnjeg međunarodnog iskustva u UNICEF-u, drugim agencijama UN-a i nevladinim organizacijama, u avgustu imenovan za šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Sastanku su prisutvovale i Sabina Žunić, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i državne sekretarke u Ministarstvu finansija, dr Bojana Bošković, mr Milica Adžić i mr Jovana Nišavić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније