Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

15. 09. 2024. 19:52 >> 19:54
Čitaj mi:

RADULOVIĆ

Nije tačno da ćemo "Crnogorsku plovidbu" gurnuti u stečaj

Ministarstvo pomorstva nije donijelo odluku o uvođenju stečaja u Crnogorskoj plovidbi, kazao je u intervjuu za Dnevnik ministar pomorstva Filip Radulović. Saopštio je i da dvije brodarske kompanije finansijski loše posluju, ali da će konačna odluka o njihovoj sudbini biti donijeta nakon analize Ekonomskog fakulteta.

Ministar Radulović je kazao da su obje brodarske firme u dosta lošem finansijskom položaju.

"Problem je što još uvijek ne mogu da isplate rate prema Eksim banci, kako u Crnogorskoj plovidbi, tako i u Barskoj plovidbi. U Barskoj plovidbi preostaje još 17 rata, ali duguju državi šest miliona eura. U Crnogorskoj plovidbi preostaje još jedna rata, ali duguju državi 34 miliona eura. Moramo naći načina kako da se izmire te obaveze prema državi. Na modelu radi trenutno nekoliko profesora Ekonomskog fakulteta, za Crnogorsku i Barsku plovidbu. Nakon što se završi ta analiza, imaćemo nekoliko opcija što ćemo i kako ćemo da radimo sa te dvije firme. Nešto što moram reći jeste da su bili neki medijski spinovi u prethodnih par nedjelja, čak i prije par dana, da je navodno donijeta odluka od strane Ministarstva pomorstva da ćemo da gurnemo Crnogorsku plovidbu u stečaj. To apsolutno nije tačno", poručio je ministar.

Očekuje da analiza Ekonomskog fakulteta bude gotova u narednih četiri do šest nedjelja.

U javnosti se mogla čuti i ideja o spajanju Crnogorske i Barske plovidbe, ali Radulović ističe da će nakon analize, razmatriti sve ponuđene opcije i onda će obavijestiti firme i javnost, šta će uraditi i koje će konkretne korake da preduzmu.

Što se tiče Luke Bar, Radulović napominje da su formirali komisiju sa predstavnicima Ministarstva finansija i da rade na nekoliko opcija kako se može pomoći.

"Nakon što završimo tu analizu, mi ćemo da kontaktiramo Luku Bar AD i da kažemo šta su nam planovi i šta ćemo da uradimo, ali radimo predano na tome da nađemo neki način kako možemo da pomognemo toj firmi. Svakako, uporedo, radimo na poboljšanju stanja uopšteno u toj firmi. U avgustu smo kandidovali jedan projekat kroz WBIF ( Western Balkans Investment Framework), to je fond od strane Evropske komisije, za poboljšanje akvatorija u Luci Bar i za rekonstrukciju pruge u Luci Bar. Očekujemo i nadamo se pozitivnom odgovoru unarednih nekoliko mjeseci" , kazao je Radulović.

Ministar je kazao da će država preduzeti mjere, kako bi spriječila nesreće i incidente kojima smo svjedočili ove sezone u pomorskom saobraćaju.

"Radimo na uspostavljanju radarskog sistema, takozvanog ICE Sistema, ili American Recognition System, koji će u realnom vremenu pratiti brzinu određenih plovila u našim teritorijalnim vodama i mislimo da ćemo time smanjiti mnogo, mnogo ovih problema koje smo vidjeli u ovoj sezoni", kazao je Radulović.

Kaže i da nemamo dovoljno inspektora za kontrolu pomorskog saobraćaja.

"Trenutno nema dovoljno inspektora, imamo jednog inspektora sigurnosti plovidbe. To nije dovoljno, zato ćemo sad raditi na izradi nove sistematizacije, proširićemo broj sistematizovanih radnih mjesta, uključujući, naravno, i za inspektore, kako za inspektore sigurnosti plovidbe, tako i za inspektore PSC, takozvani Port State Control", napominje minister.

Očekuje da i radarski sistem i sistematizacije budu spremni do narednog ljeta.

"Sistematizaciju sad radimo, to treba da bude završeno narednih nekoliko mjeseci i onda slijedi popunjavanje tih radnih mjesta, a i sistem će biti uspostavljen do kraja ove godine, što znači da ćemo apsolutno dočekati sljedeću sezonu mnogo drugačije nego kako smo dočekali ovu", poručio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније