Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

06. 09. 2024. 08:44 >> 08:48
Čitaj mi:

vukićević

"U željeznički prevoz nije ulagano više od 30 godina, Montekargu otpisana kamata"

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazala je da je pred tim resorom puno problema i stvari na kojima treba raditi, počevši od avio do željezničkog prevoza, u kom je zatekla, kako kaže, najveće probleme.

"S obzirom na okolnosti u kojim radi željeznički prevoz, i ovaj nivo usluge je izvanredan, s obzirom na to da se 30 godina tamo ništa nije ulagalo. Problem je i kapacitet održavanja željezničkih voznih sredstava, to je nešto na čemu radimo i trenutno je u toku spajanje firmi Održavanje željezničkih voznih sredstava i Željezničkog prevoza", kazala je Vukićević. 

Poručuje da nas očekuje rekonstrukcija pruge, a uzalud će, kaže, biti nabavka nove željezničke infrastrukture ukoliko pruga ne bude u dobrom stanju.

"U svim tim preduzećima sam zatekla mnogo problema. Pokušavamo da saniramo tešku finansijsku situaciju. Ono što smo uspjeli jeste da otpišemo kamatu Montekargu koji ima prema željeznicama Srbije. Ta kamata je oko 565 hiljada eura, i očekujem da vlada Srbije uskoro to potvrdi na sjednici", kazala je.

Bez pomoći EU, Vukićević kaže da je teško završiti projekat rekonstrukcije pruge od Bara do Beograda.

"Nismo precizirali iznos sredstava jer u ovom trenutku ne znamo koliko će tačno faliti sredstava za završetak projekta. Ono što mogu da kažem je da je Crna Gora dobila 112 miliona granta i isto toliko kredita EBRD-a za početak gradnje od Bara do Golubovaca. Glavni projekat je završen, poslat je na mišljenje Agenciji za zaštitu životne sredine. Očekujemo da uskoro dobijemo to mišljenje, nadam se pozitivno kako bi mogli da nastavimo sa projektom. Početak rekonstrukcije očekujem naredne godine, ove godine možda može biti radova na željezničkim konstrukcijama i mostovima, ali početak rekonstrukcije bi trebalo da počne naredne godine", saopštila je ona. 

Prva faza je rekonstrukcija pruge od Bara do Golubovaca, a na pitanje koje su to kritične tačke, Vukićević kaže da ih je mnogo.

"Ono o čemu smo razgovarali sa srpskim ministrom Goranom Vesićem je mogućnost da se željenički prevoz održava u momentu dok se pruga bude rekonstruisala i postigli smo saglasaje da ga ne treba prekidati, nego da ga treba organizovati kako bi i dalje mogao da se poveže Bar - Beograd preko pruge", navela je ministarka.

Na pitanje kada će se nastaviti izgradnja auto-puta, Vukićević ističe da dosta stvari ne zavisi direktno od resora kojim upravlja.

"U toku je tender koji se odvija po pravilima EBRD-a i treba da se izabere izvođač za narednu fazu, a to je faza od Andrijevice do Mateševa, 22 kilometra. Očekujemo da do kraja godine potpišemo ugovor sa izvođačem... Projektovano je da za pet godina imamo drugu fazu završenu, a ja se nadam da ovaj prvi dio izrade glavnog projekta se može završiti u kraćem roku", navela je ona.

Vukićević je mišljenja da je odluka Aerodroma da podigne takse low cost kompanijama bila izuzetno štetna, što je, kaže uticalo i na reputaciju naših aerodroma.

"Osim što smo izgubili određene linije, aerodromi su postali potpuno nekonkurentni u odnosu na aerodrome regiona i radilo se o odluci koja je štetno djelovala na samo poslovanje i reputaciju.Ono o čemu sam već razgovarala sa direktorom Aerdroma Rokom Tolićem i predsjednicom borda Jelenom Maraš jeste mogućnost da se snize takse i postignut je određeni dogovor - da oni nastupe sa nekom novom ponudom ka low cost kompanijama, i imam informaciju da smo blizu dogovora", navela je ministarka, dodajući da očekuje da se to definiše u najkraćem mogućem roku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније