Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

13. 08. 2024. 12:22 >> 12:22
Čitaj mi:

odgovorila na navode milatovića

Nedović: Nema govora o obesmišljavanju socijalnog dijaloga, naprotiv

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga i članica Socijalnog savjeta Anđela Nedović kazala je da su netačni svi navodi predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića jer, kako je navela, nema govora o obesmišljavanju socijalnog dijaloga, instituta samog Socijalnog savjeta i o podršci sa “pukim preglasavanjem”, bez rasprave, već, kako je kazala, naprotiv.

Ona je to kazala kometarišući navode predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je  ocijeni da je socijalni dijalog u Crnoj Gori urušen i apelovao da se zbog malih partijskih poena ne urušava decenijama građen sistem međugeneracijske solidarnosti i ne kocka sa budućnošću građana.

"Jasno je da rezultati ne padaju lako onima koji bi voljeli da Crna Gora stagnira ili nazaduje, ali čudi da gospodin Milatović, koji je ekonomista, broji da je 17 članova Socijalnog savjeta od prisutnih 22 “puko”, odnosno uzalud pokušava da potcijeni široku podršku mjerama od interesa za zaposlene, poslodavce i državu", kazala je Nedović. 

Ona je kazala i da je predsjednik Vlade, zajedno sa resornim ministrima, održao brojne sastanke sa socijalnim partnerima, na temu nacrta Fiskalne strategije, i da su svi, prije kompletne javnostm upoznati sa sadržajem i bili u mogućnosti da diskutuju o mjerama sa predstavnicima Vlade, te da iznesu svoje predloge i sugestije, što je i poenta javne rasprave, da bi se unaprijedio tekst Fiskalne strategije, koje nije bilo godinama. 

"Na ovaj način, nakon niza godina nepostojanja bilo kakvog vida suštinskog socijalog dijaloga kojim se unapređuje stanje u državi, ispoštovan je institut istog, njegova funkcija u sistemu, i dato na značaju predstavljanje socijalnim partnerima, i dijalogu sa njima, prije upoznavanja kompletne javnosti sa predloženim mjerama i namjere zakonskog djelovanja u cilju ispunjavanja tih mjera", navodi u saopštenju državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga i članica Socijalnog savjeta.

Shodno tome da se o svemu iznijetom diskutovalo i na pojedinačnim, i zajedničkim sastancima, da su održani sastanci sa privrednicima organizovani od strane Unije poslodavaca i Privredne komore CG, Nedović kaže da je jasno da ne stoje navodi da je obesmišljen socijalni dijalog, već je, kaže, "isti unaprijeđen na način  kako do sada nije postojao u Crnoj Gori, svjesni značaja koji isti ima, uticaja predloženih izmjena na građane i privredu, pa stoga prvenstveno treba postići konsenzus sa njihovim predstavnicima, u konstruktivnom dijalogu sa Vladom, što je u ovom slučaju i učinjeno". 

Poručuje da je nakon održanih sastanaka, elektronska sjednica na kojoj je izglasana podrška, većinom glasova, izmjenama Zakona o radu, bila rezultat i kruna prethodnih brojnih sastanaka i diskusija socijalnih partnera.

"Dodatno, radi informisanja predsjednika, naglašavam da je od 24 člana, koliko broji Socijalni savjet, glasalo njih 22, od čega je 17 članova podržalo kompletne izmjene Zakona o radu i povećanje minimalne zarade, dok je 4 člana bilo protiv i 1 uzdržan. Socijalni dijalog se unapređuje konstantnim kontaktom i sastancima sa socijalnim partnerima, čemu će Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga biti posvećeno, kako u prethodnom, tako i u narednom periodu, o čemu se obavještava uredno i EK kroz izvještaje o realizaciji obaveza sadržanih u PP 19 - Socijalna politika i zapošljavanje", zaključila je Nedović. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније