Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Marija Radulović, TVCG

06. 08. 2024. 19:57 >> 19:53
1
Čitaj mi:

podgorica

Spajivanjem smeća do električne energije, moglo bi biti realnost

U Crnoj Gori se godišnje sakupi oko 350 hiljada tona otpada. Iako se o otpadu najčešće govori kao o problemu, mogao bi biti izvor za dobijanje električne energije. To je i plan podgoričkog preduzeća Deponija - da spaljivanjem otpada u posebnim postrojenjima dobijaju struju. Ministar energetike Saša Mujović ocjenjuje da bi spalionica na teritoriji Podgorice bila odlično rješenje, osim što bi dobijali struju, ujedno se oslobađamo otpada.

U podgoričko preduzeće Deponija svakodnevno se dopremi oko 250 tona otpada. Sve to smeće, spaljivanjem, moglo bi da bude izvor električne energije. To je plan koji bi već sljedeće godine mogao postati realnost.

"Iza nas se nalaze sanitarne kade koje su zatvorene i mi iz njih biotrnovima izvlačimo deponijski gas koji sagorijevamo na tzv. baklji. Kad napravimo postrojenje, na dnevnom nivou ćemo proizvoditi električnu energiju u vrijednosti od 1000 do 1500 eura", kazao je direktor preduzeća Deponija Podgorica Aleksandar Božović.

Spalionica otpada na teritoriji Glavnog grada za dobijanje struje jedan je od planova i Ministarstva energetike. Od sakupljenog komunalnog otpada na godišnjem nivou mogla bi se napraviti mini elektrana snage 15 megavata.

"Ako vam kažem da je bazna potrošnja električne energije u Podgorici nekih 100-tinak megavata, onda to znači da sa jednom takvom kvalitetnom spalionicom vi možete dobiti 15% bazne potrošnje Podgorice, što nije zanemarljiva cifra i nešto čega se trebamo odreći", kazao je ministar energetike Saša Mujović.

Ovakav način korišćenja otpada za dobijanje struje mogao bi biti dobro rješenje ukoliko bi se poštovali standardi, poručuju ekolozi.

"Što više otpada ponovo upotrijebimo, odnosno recikliramo, to ćemo imati manju potrebu za postrojenjima u kojima dobijamo električnu energiju iz otpada", kazao je ekolog Vuk Iković.

Ono što je ograničavajuće je i cijena. Izgradnja ovakvih postrojenja u Podgorici mogla bi koštati oko 150 miliona eura. Međutim, ono što bi time dobili vrijedjelo bi svakog uloženog eura.

"Ako govorimo o drugom aspektu, o ekologiji, ako je to način da se možete osloboditi otpada, a opet imajući na umu da su sve strožiji evropski zahtjevi u smislu kako tretirati taj otpad, kako ga deponovati, vi ga na ovaj način trajno uništavate, a još proizvodite dodatni proizvod. Zaista mislim da je to jedna dobitna kombinacija", kazao je ministar energetike Saša Mujović.

Podgorička Deponija tek treba da dobije studiju izvodljivosti, ali ne fali im ideja šta bi sve mogli sa strujom dobijenom iz otpada.

"Nije samo benefit što ćemo mi imati struju za sebe, već ta električna energija je ekvivalent za 400 domaćinstava. U skladu sa CEDIS-om i svima, da li ćemo distribuirati energiju ili za potrebe glavnog grada, da li će se nabaviti električni autobusi i oni će se puniti kod nas", kazao je direktor podgoričkog preduzeća Deponija Aleksandar Božović.

"Primarno pitanje otpada i električne energije je ekonomsko pitanje, a rješenja su tehnološka razrađena kroz modele zelene ekonomije. Da li će ona biti primijenjena zavisi primarno od političke volje", kazao je ekolog Vuk Iković.

U Evropskoj uniji je oko 650 postrojenja u kojima se proizvodi struja iz otpada, što zadovoljava potrebe oko 20 miliona stanovnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније