Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

05. 08. 2024. 14:28 >> 14:27
Čitaj mi:

Akcija za socijalnu pravdu

CRBC-u iz budžeta u maju i junu oko 63 hiljade eura, svrha nepoznata

Kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) u maju i junu ove godine iz državnog trezora je isplaćeno oko 63 hiljade eura, što se poklapa sa periodom neposredno prije isteka garantnog roka za radove na prioritetnoj dionici autoputa Smokovac Mateševo, saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Iz te NVO navode da je kompanija, koja je bila glavni izvođač na prioritetnoj dionici, imala garantni rok od dvije godine po prijemu i otvaranju autoputa za otklanjanje nedostataka.

"Garantni rok je istekao prošlog mjeseca, odnosno 13. jula, kada su obje strane trebale da „podvuku crtu“ u eventualnim međusobnim potraživanjima na ovom kapitalnom projektu, koji je najveći ikada u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Iz ASP su kazali da je CRBC-u u maju plaćeno nešto preko 29,7 hiljada, a u narednom mjesecu još oko 33 hiljade.

"Svrhe nijesu poznate. U preostalim mjesecima ove godine nije bilo prikazanih isplata", navodi se u saopštenju ASP.

Napominju da je crnogorska podružnica CRBC osnovana oktobra 2014., dok je početkom te godine sa tadašnjom vladom bio zaključen Ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Uvač-Mateševo za cijenu od 809 miliona eura.

"Radilo se o takozvanom 'žutom fidicu', kojim je kineskoj strani dato pravo i da projektuje i da sagradi dionicu autoputa. Radovi su u startu kasnili, na kraju je posao umjesto četiri završen za nepunih sedam i po godina, a bio je odobren i višak radova od bezmalo stotinu miliona", navodi se u saopštenju.

Iz ASP su kazali i da podružnica CRBC ima spor sa Poreskom upravom, vrijedan oko 11 miliona eura, a vezano za obračun PDV-a u skladu sa članom 16 Zakona o autoputu Bar Boljare, koji propisuje da se "porez na dodatu vrijednost plaća po stopi od 0 % na promet proizvoda i usluga namijenjenih za izgradnju autoputa koje realizuje izvođač radova, ili se ta realizacija realizuje za račun izvođača radova na izgradnji autoputa".

"Međutim, više pojedinosti o ovom sporu naplate PDV-a nije poznato, osim da je Ministarstvo finansija odbilo žalbu CRBC, nakon čega je kineska strana pokrenula upravni spor", kazali su.

Dvije godine po okončanu dionice autoputa, iz ASP navode da CRBC nema novih značajnih građevinskih poslova u Crnoj Gori, ali, kako dodaju, iskazuje spremnost za angažovanjem na narednoj dionici autoputa Bar-Boljare.

Napominju i da iz te kompanije navode da "CRBC aktivno traži poslovne aranžmane koji se baziraju na privatno-javnim partnerstvima u kojima bi se pojavili kao predstavnici privatnog sektora, a u dogovore ulazili sa vladama država u kojima su na javnim tenderima dobili povjerenje vladajućih struktura".

"Kompanija CRBC, osim Kine, kroz svoje podružnice realizuje projekte u Crnoj Gori, Srbiji, Indoneziji, Vijetnamu, Gabonu, Angoli, Mozambiku, Kongu, Kambodži, Laosu, Ekvadoru, Kirgistanu, Obali Slonovače, Ekvatorijalnoj Gvineji...", zaključuju iz ASP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније