Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

01. 08. 2024. 14:55 >> 14:56
Čitaj mi:

ZZZCG

Na kraju juna 34,72 hiljade nezaposlenih

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) bilo je na kraju juna 34,72 hiljade nezaposlenih, sa stopom registrovane nezaposlenosti od 11,56 odsto, saopšteno je iz te ustanove.

Upravni odbor ZZZ-a usvojio je na sjednici, kojom je predsjedavao Aleksandar Šipčić, izvještaj o radu za prvo polugodište, čiji podaci pokazuju značajno poboljšanje situacije na tržištu rada u Crnoj Gori.

“Evidentno smanjenje broja nezaposlenih 5,59 hiljada osoba ili za 13,87 odsto i smanjenja stope za 2,19 procentnih poena, u odnosu na isti period prethodne godine, ukazuju na pozitivna kretanja na tržištu rada kao i na bolju ekonomsku situaciju u zemlji”, konstatovano je na sjednici UO.

U prvom polugodištu broj novoprijavljenih nezaposlenih je 8,57 hiljada, što je manje 21,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Međutim, i dalje postoje izazovi, posebno u vezi sa dugoročnom nezaposlenošću, koja obuhvata značajan procenat nezaposlenih. Takođe, regionalne razlike su i dalje prisutne, s najvećim brojem nezaposlenih u Područnoj jedinici (PJ) Podgorica, za opštine Podgorica, Danilovgrad, Zeta, Tuzi i Cetinje, u PJ Rožaje, za opštine Rožaje i Petnjica i PJ Bijelo Polje za Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin, dok je najmanje nezaposlenih evidentirano u PJ Herceg Novi, što se odnosi na Herceg Novi, Kotor i Tivat.

U izvještaju o radu je navedeno da su poslodavci prijavili 14,1 hiljadu slobodnih radnih mjesta, što je 18,83 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u uslugama smještaja i ishrane, obrazovanju i trgovini.

“U prvom polugodištu, posredstvom Zavoda zaposleno je 6,53 hiljade osoba sa evidencije nezaposlenih, od kojih je polovina na sezonskim poslovima. Navedeno ukazuje na potrebu za dodatnim mjerama podrške i aktivnostima za stimulisanje zapošljavanja”, navodi se u saopštenju.

Zapošljavanje stranaca i dalje igra značajnu ulogu na tržištu rada, posebno u sektorima usluga smještaja i ishrane, građevinarstva i ostalih uslužnih djelatnosti. U prvom polugodištu izdata je 21 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, mahom licima iz Turske, Ruske Federacije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

U prvoj polovini godine Zavod je realizovao pet programa aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 2,6 miliona eura, kojim je omogućeno podizanje nivoa zapošljivosti i zapošljavanje 1,28 hiljada nezaposlenih.

“Zavod će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem programskih aktivnosti koje će, pružajući podršku nezaposlenima, dodatno smanjiti nezaposlenost”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније