Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

26. 07. 2024. 12:09 >> 12:34
3

POTPISAN UGOVOR ZA ZAKUP

Mujović: Biću zadovoljan kada zaposleni u Željezari osjete benefite

Odbor direktora Elektroprivrede prihvatio je ponudu švajcarske kompanije 8B kapital za zakup Željezare na 50 godina, a u fabriku bi za pet godina uložili blizu 37 miliona eura. Ugovor je potpisan na sastanku koji je počeo u podne u Nikšiću.

Ministar energetike Saša Mujović kaže da je ispunjen pomosom i nadom, ali i dozom opreza. 

“Moram da kažem i da budem potpuno iskren i otvoren, da imam određenu dozu opreza, jer su prethodne privatizacije ovog kolektiva bile ne toliko uspješne, makar ne u onoj mjeri u kojoj smo mi priželjkivali”, kazao je on. 

Istakao je da će njegovo zadovoljstvo biti potpuno ovog dana kada zaposleni u Željezari osjete pune benefite tog ugovora i kada Nikšiću povrate epitet grada čelika.

“Svima nam je poznato da Željezare nema bez tradicionalne Kovačnice i Čeličane i ovo što danas radimo je pokušaj ozdravljanja tih pogođa i vraćanje duši ovoj kompaniji. Nadam se i duboko vjerujem da je Elektroprivoda odobrila ozbiljnog partnera koji će poštovati ovaj ugovor i koji će nam vrlo brzo pokazati da smo danas uradili istorijsku stvar za Crnu Goru.  Neka nam je srećno i da nam Željezara bude na ponos", poručio je Mujović. 

Predsjednik Borda direktora EPCG Mulutin Đukanović kazao je da je ono što piše na papiru veoma dobro, ali da se mora preći na djela.

“Moraćemo puno da radimo, da budemo maksimalno posvećeni, pokupavamo ponovo da uradimo nešto dobro za grad Nišić i za Crnu Goru”, kazao je Đukanović. 

Poručio je da će u Željezari će nastaviti da funkcionišu određeni poslovni procesi.

Saopšteno je sa će solarni potencijal u Željezari ostati u vlasništvu Elektroprivrede i da će nastaviti sa izgradnjom solarnih panela.

Jutros je jedan od članova Komisije Miro Vračar najavio da zaposleni nemaju razloga da strepe za posao. 

 "Svi radnici koji su zaposleni sada tamo, kojih ima 285, neka se ne plaše za posao. Mislim da će nama radnika faliti, niko neka se ne plaši za posao. Vjerujem, ako se ostvare ovi planovi koji su nam ponuđeni, biće nam potrebno i pet puta više radnika", kazao je Vračar u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

To je inače treći javni poziv koji je Elektroprivreda Crna Gora kao vlasnik fabrike raspisala.

"Evo je eksuzivno da kažemo da je Odbor direktora već prihvatio zapisnik Komisije, izvještaj Komisije koja je napravljena nakon otvaranja ocjene i vrednovanja ove ponude, koja je zadovoljila sve elemente javnog poziva. I Odbor direktora je donio odluku o prihvatanju predloga ugovora koji je bio u prilogu javnog poziva. ", kazao je Vračar i dodao da će potpisivanje biti upriličeno danas u prisustvu resornog ministra i predsjednika Opštine Nikšić. 

Što se tiče mjesečne zakupnine, prema riječima Vračara, ona je na nivou od 31.000 eura bez PDV-a.

"U dijelu investicionog ulaganja to je, ajde da kažemo, jako specifično i ono bi zahtijevalo malo više vremena da se obradi. Čak iz same te ponude vidi se da je taj čovjek koji zastupa ovu kompaniju jako uključen u metalski sektor i proizvodnju čelika. I ta ponuda u jednim kratkim crtama govori jako puno. Kad govorimo o investicijama koje je opisao u narednih pet godina i o ulaganjima u proizvodne kapacitete i opremu Željezare, moram reći da je tačna cifra 36.75 miliona i to po godinama. U prvoj godini 7,75 miliona, u drugoj godini 9 miliona i 100 hiljada, u trećoj godini pet miliona, u četvrtoj godini 10 miliona i u petoj godini 5 miliona", kazao je Vračar.

Objašnjava da je po javnom pozivu uslov bio upošljavanje i preuzimanje 150 radnika iz reda zaposlenih. 

"On je ponudio upošljavanje 152 radnika tokom prvih šest mjeseci. Znači, svakog mjeseca po 25 radnika i zadnjih šest mjeseci 27 radnika. To je znači 152 radnika. Uslov javnog poziva je bio i jedna garancija da garantuje za svoju ponudu koju je dao u roku 60 dana i kao alternativa toj garanciji bila je keš uplata depozita. Taj čovjek je 22. mjeseca, na dva dana prije završetka javnog poziva, uplatio depozit od 30 miliona na žiro račun iz Elektroprivrede iz Švajcarske banke", istakao je Vračar. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније