Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

25. 07. 2024. 09:52 >> 09:52
Čitaj mi:

epcg solar gradnja

Obnovljivi izvori energije pokazuju svoj potencijal

Prema podacima za prethodni mjesec, od ukupno proizvedene električne energije , energija iz obnovljivih izvora počinje da zauzima veoma bitno mjesto, saopštila je EPCG Solar Gradnja.

“Ono što nas čini ponosnim i daje nam za pravo da kažemo da smo lideri u ovom poslu su solarne elektrane jer su imale udio u ukupnoj proizvodnji EPCG od 4,05 odsto. Ako to pretvorimo u gigavate onda dolazimo do izvanredne brojke od gotovo 6 GWH! Takav rezultat za ovako kratko vrijeme nisu uspjele da ostvare ni mnogo veće i razvijenije zemlje sa svojim energetskim sistemima”, ističu u saopštenju EPCG Solar Gradnja.

Kako navode, imajući u vidu da je do sada kroz projekte Solari montirano gotovo 5000 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 50KWH, onda više ne postoji ni najmanja sumnja da će u narednom periodu zelenu energiju predanim i efikasnim radom kao i do sada učiniti dominantnim izvorom energije koji će svakodnevno donositi benefite građanima i državi.

“Ostalu energiju 56,97 odsto proizvele su hidroelektrane, 38,98 proizvela je TE Pljevlja”, dodali su.

Prema njihovim riječima, Crna Gora ima odličan solarni potencijal – više od 200 sunčanih dana godišnje, pa je ugradnja solarnih panela isplativa kako korisnicima iz kategorije domaćinstva, tako i poslovnim subjektima, javnim ustanovama, svim većim potrošačima – kako zbog smanjenja računa za utrošenu električnu energiju, tako i zbog cijene struje na berzi, koja je prethodnih godina drastično varirala, dijelom i zbog loše hidrološke situacije.

“Stoga je potrebno maksimalno iskoristiti sve mogućnosti za proizvodnju iz novih izvora, naročito iz ekološki čistih i besplatnih izvora kakav je solarna energija”, dodaju u saopštenju. 

Projekat masovne ugradnje solarnih panela prva je pokrenula Elektroprivreda Crne Gore sa ćerkom firmom Solar gradnjom, nudeći korisnicima kreditni aranžman sa rokom otplate do 10 godina i subvencijom od 20 odsto.

“Ulaganje u obnovljive izvore energije prioritet je u energetskom sektoru i jedan od važnih uslova iz evropske zelene agende, koje treba da ispunimo u narednom periodu. Naravno, želimo da napomenemo, da u ovu analizu nisu ušli objekti čiji su vlasnici angažovali privatne firme za izgradnju solarnih elektrana. Na kraju, pošto ćemo sigurni smo u narednom periodu imati jači tempo ugradnje, već u sledećoj godini električna energija iz obnovljivih izvora biće na još većem možemo slobodno reći evropskom nivou”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније