Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

22. 07. 2024. 11:24 >> 11:28
Čitaj mi:

Perčobić

"Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"

Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

Perčobić je saopštio da je nezaposlenost jedan od najvećih društvenih problema sa kojima se Crna Gora suočava.

"Ovaj kompleksan izazov zavisi od više faktora - obima i dinamike privrednih aktivnosti, ali i usklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada", kazao je Perčobić.

Kaže i da je ZZZCG često predmet kritika zbog visoke nezaposlenosti, iako, kako je kazao, njegove nadležnosti i realne mogućnosti nijesu adekvatno sagledane.

"Otvorena za konstruktivne kritike, ova institucija samo je dio sistema koji se bavi ovim pitanjem - pored nje, obrazovni sistem i ostali socijalni partneri imaju značajnu ulogu", kazao je Perčobić.

Navodi i da posljednjih deset godina svjedočimo značajnim promjenama na tržištu rada.

"Crna Gora ovih dana bilježi najnižu stopu registrovane nezaposlenosti od manje od 12 odsto odnosno 34.000 nezaposlenih. Samo kratko ću podsjetiti da je 2014. na evidenciji bilo više od čak 45.000. To ukazuje na kontinuirani napor i uspješne ekonomske politike ZZZCG i resornog Ministarstva rada i socijalnog staranja", navodi direktor ZZZCG.

Ističe da program „Evropa sad 2“ direktno odgovara na potrebe crnogorskog tržišta rada.

"Sa fokusom na održivi razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda, on nudi višestruke benefite za sve građane. Jedan od glavnih aspekata programa je povećanje minimalne plate, što direktno utiče na poboljšanje kupovne moći radnika i smanjenje siromaštva. Ova mjera ne samo da podstiče potrošnju, već i doprinosi stabilnosti domaćinstava", navodi Perčobi u autorskom tekstu.

On dodaje da program uključuje podršku poslodavcima kroz subvencije i olakšice za zapošljavanje novih radnika.

"Ova inicijativa može značajno povećati broj zaposlenih i stvoriti nova radna mjesta, što je ključno za ekonomski rast. Takođe, kroz ciljane investicije u obrazovanje i obuku, omogućava se mladim ljudima sticanje vještina koje su potrebne na tržištu rada, što direktno doprinosi smanjenju nezaposlenosti. Ovo je posebno važno za mlade ljude koji ulaze na tržište rada jer se upravo na taj način smanjuje razlika između ponude i potražnje za radnom snagom. Osim toga, kroz podršku malim i srednjim preduzećima, program stvara povoljno okruženje za preduzetništvo i inovacije, što takođe vodi ka stvaranju novih radnih mjesta i podstiče preduzetnički duh", kazao je Perčobić.

Direktor ZZZCG, kaže i da neki regioni u Crnoj Gori bilježe nedostatak radnih mjesta, a drugi imaju problem nedostatka kvalifikovane radne snage. Konkretno, navodi da sjeverni region karakteriše nedostatak radnih mjesta, a centralni i južni nedostatak radnika.

"Veliki problem predstavlja i neaktivnost radno sposobnog stanovništva, kao i njihova slaba mobilnost prema regijama sa većom ponudom radnih mjesta. Upravo zbog toga je dobro što se ovaj program fokusira na razvoj regionalnih politika, čime se smanjuju razlike u zaposlenosti između različitih djelova naše zemlje", kazao je.

Perčobić ocjenjuje da program "Evropa sad 2" nije samo ekonomski, već, kako je naveo, i društveni projekat.

"Njegova implementacija doprinosi jačanju povjerenja građana u institucije, što je ključno za dugoročni razvoj i stabilnost naše zemlje. Zavod, kao zasebna institucija, ni u jednoj zemlji, sam ne može smanjiti nezaposlenost niti povećati zapošljavanje. Ambijent, podsticajan za rast i zapošljavanje, može se unapređivati promjenom normi, povoljnijim uslovima za kreditno otvaranje novih radnih mjesta, privlačenjem više stranih investicija, olakšicama privredi, smanjenjem biznis barijera, te preventivnim djelovanjem i nadzorom inspekcijskih službi", naveo je Perčobić i apelovao na sve relevantne aktere da se uključe i podrže ovu inicijativu, jer, kako je kazao, "zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније