Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

18. 07. 2024. 11:57 >> 11:57

PREMAŠEN "MAGIČNI BROJ"

SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

"'Magični broj' od 4.000 operacija, prvi put u istoriji SMATSA oboren je 6. jula kada ih je na nebu između Srbije i Crne Gore bilo 4.035. Trend rasta primjetan je od početka godine, a u prvih šest mjeseci 2024. porast preleta veći je za devet odsto u odnosu na prošlu godinu", navode u saopštenju.

U prvih šest mjeseci na teritoriji Crne Gore ukupno je bilo 210.774 IFR operacija (instrumental Flight Rules) ili 9,5 odsto više u odnosu na 2023. godinu, a čak 33 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

“Aerodrom Podgorica u prvih pola godine imao je rast IFR operacija 30 odsto u odnosu na uporedni period, dok je na tivatskom aerodromu registrovan porast broja letova za 20,8 odsto. Jedini negativni pokazatelj zabilježen je u padu broja operacija na Aerodromu Tivat kada se uporede 2024. i 2019. godina za 5,6 odsto. Lošiju statistiku uslovila je obustava letova iz zemalja bivšeg SSSR-a koja je na snazi od 2022. godine. Međutim, i na ovom aerodromu zabilježen je trend rasta broja letova, uzimajući u obzir da je u prvih šest mjeseci prošle godine bio zabilježen pad od čak 22 odsto", navode u Ministarstvu saobraćaja.

Podsjećaju da je SMATSA privredno društvo dvije zemlje, a tokom nedavnog zvaničnog susreta resornih ministara saobraćaja Crne Gore i Srbije, Filipa Radulovića i Gorana Vesića, dogovoreno je da se osnivački akt ažurira, budući da su posljednje izmjene rađene 2012. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније