Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

12. 07. 2024. 18:48 >> 19:14

Mateševo-Andrijevica

EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta

U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

"Ovaj auto-put, kada bude završen, povezaće sjeverni region Crne Gore sa glavnim gradom Podgoricom i odigraće ključnu ulogu u društveno-ekonomskom razvoju zemlje. Dionica je dio proširenja koridora Orient/East-Med Transevropske transportne mreže", navodi se u saopštenju.

"EU je posvećena ulaganju u Crnu Goru, vodeću kandidatkinju za pridruživanje, kako bi se ubrzao društveno-ekonomski razvoj zemlje. Izgradnja sljedeće dionice auto-puta Bar-Boljare će bolje integrisati region Zapadnog Balkana i otključati trgovinski i investicioni potencijal, što je centralno u Planu rasta EU za zapadni Balkan", kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje dionice Mateševo-Andrijevica je oko 600 miliona eura. Doprinos od 100 miliona eura iz IPA III fondova je prva tranša podrške EU, koja će biti dopunjena sa do 100 miliona eura fondova EU u drugoj tranši.

Finansiranje iz grantova EU se mobiliše u bliskoj saradnji sa Crnom Gorom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja takođe obezbjeđuje ugovor o zajmu za ovaj projekat.

Crna Gora će primjenjivati konkurentne nabavke i transparentne procese implementacije rada koji su usklađeni sa evropskim standardima

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније