Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

12. 07. 2024. 15:42 >> 15:42

U PKCG prezentovali program

Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije

Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.

Riječ je o važnom događaju u čijem fokusu su visoke tehnologije i inovacije, a čiji je cilj da bude glavno mjesto susreta istraživačkih organizacija i privrede u Evropi, gdje učesnici razmatraju modele saradnje kako bi razvijali nova rješenja i usluge, uz upotrebu najsavremenijih tehnologija.

"Da bismo održali korak sa tim promjenama i ostali konkurentni na globalnom tržištu, moramo se osloniti na inovacije koje dolaze kroz saradnju, prije svega između privrede, nauke i istraživanja", kazala je, otvarajući skup, predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.

Crna Gora je prepoznala značaj nauke i inovacija za svoj društveni napredak i globalnu konkurentnost, zbog čega im se daje sistemska institucionalna podrška. Aktivno učestvuje u međunarodnim programima istraživanja i inovacija, kao što su Horizon 2020 i sada Horizon Europe, EUREKA mreža, ERASMUS, COST i drugim. U okviru „Regional Innovation Scoreboard 2024“ (RIS) prepoznata je kao zemlja koja je na putu unapređenja svoje inovativne sposobnosti.

"Ipak, još ima prostora za poboljšanje u infrastrukturi za istraživanje i razvoj, komercijalizaciji inovacija i povezanosti između istraživačkog sektora i privrede. Da bi se stanje unaprijedilo i ostvario dugoročan i održiv napredak, potrebno je kontinuirano ulaganje, podrška i promocija podrške inovacijama", rekla je Drakić.

Privredna komora povezuje privredu i nauku na skupovima koje organizuje, podržava osnivanje i rad poslovnih inkubatora i tehnoloških parkova koji pružaju infrastrukturu i podršku za startapove i inovativne firme, olakšavajući im pristup resursima potrebnim za razvoj i komercijalizaciju inovacija. Dodjeljuje i godišnju nagradu za inovativnost za doprinos unapređenju i razvoju postojećih I novih proizvoda i usluga, te stvaranju i primjeni naprednih i inovativnih tehnologija.

Andreina Marsella, ambasadorka Italije u Crnoj Gori naglasila je važnost današnjeg događaja, koji predstavlja sastavni dio promotivne turneje.

"Ovo je veoma bitan događaj uoči velikog foruma u Trstu. Mi vjerujemo da ne postoji pravi ekonomski razvoj bez inovacija i bez podrške naučnim istraživanjima i zato su naši bilateralni odnosi uvijek bili fokusirani na ova pitanja, a forum će doprinijeti snažnijem povezivanju i stvaranju kontakata, što je posebno važno za projekte koje možemo zajedno implementirati", istakla je ona.

Ambasadorka je takođe iskoristila priliku da čestita Crnoj Gori dobijanje pozitivnog IBAR-a na međuvladinoj konferenciji u Briselu, što ocjenjuje važnim za napredak države u smislu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Shvatili smo da ne postoji stabilna Evropa bez doprinosa država Zapadnog Balkana i istočnoevropskih država", poručila je Marsella.

Mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija istakla je da se Crna Gora se nalazi u veoma specifičnom trenutku kada je u pitanju razvoj i inovacija, u periodu kada se bilježi rast, posebno u oblasti inovacijske politike.

"Ovo je trenutak kada moramo svi zajedno dati dodatni podsticaj za dalji razvoj, jer je uloga nauke izuzetno važna, kao i saradnja između nauke i privrede. Zbog toga je naša podrška ovom projektu od ključnog značaja i inovacije koje bilježe rast moraju biti podržane kroz jaku naučnu bazu. U tom cilju, Ministarstvo će kroz javni poziv podržati učešće pet naučnika na ovom značajnom forumu", kazala je ona.

Radovan Bogojević, Nacionalni koordinator Centralnoevropske inicijative iz Ministastva vanjskih poslova Crne Gore, ukazao je na važnost aktivnog učestvovanja Crne Gore u regionalnim organizacijama i inicijativama, a govoreći o predstojećem forumu u Trstu, istakao je da on predstavlja jedinstvenu šansu za povezivanje, jer obuhvata učesnike iz Srednje i Istočne Evrope.

"Njegova vrijednost leži u mogućnosti za jačanje međunarodnih veza i saradnje, zato ovu priliku treba iskoristi", zaključio je Bogojević.

Alesandro Lombardo iz Centralnoevropske inicijative podsjetio je da su započeli rad 1999. godine sa četiri države članice, a da inicijativa danas broji 16 članica - devet iz EU, te sedam kandidata za članstvo.

"Glavni cilj inicijative je da podržimo proces pridruživanja u EU kroz regionalnu saradnju te projekte koje doprinose održivom razvoju. Ekonomska saradnja je jako važan segment tog nastojanja i zato pružamo podršku organizaciji Big Science Business Foruma", rekao je Lombardo.

Na kraju, Paolo Acunzo direktor BSBF Trieste foruma, predstavio je programe i ključne teme foruma, glavne govornike i paneliste, mogućnosti za učešće i umrežavanje, te objasnio process prijave u učesšća na forumu.

"Duh našeg programa je konsolidacija BSBF brenda, uključujući sve Velike Naučne Organizacije (BSOs) koje su trenutno partneri i nastavak trendova viđenih u Kopenhagenu i Granadi, održavajući temeljne principe najbolje prakse dok istovremeno pokušavamo poboljšati neke aspekte i uvesti naše inovativne ideje", kazao je on.

Moderator skupa je bila Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju u PKCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније