Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

28. 05. 2024. 10:59 >> 11:01

MEDIJI

Adiko banka mijenja vlasnika?

Adiko banka, koja posluje kod nas i u okruženju, još je jedna u nizu koja mijenja vlasnika. Za ovu regionalnu banku, sa sjedištem u Beču, zainteresovano je nekoliko velikih igrača s ovih prostora, ali ima i nešto "manjih” interesenata.

Prošle sedmice Nova Ljubljanska banka (NLB) dala je ponudu za preuzimanje svih sto odsto akcija banke, piše "Politika".

Za preuzimanje svih akcija NLB bi trebalo da plati oko 380 miliona eura.

Mjesecima ranije interesovanje su iskazali i Alta banka u vlasništvu Davora Macure i AIK banka Miodraga Kostića, koja je pazarila nekoliko banaka u Srbiji, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji, čime je nagovijestila da želi da postane regionalna banka.

Alta banka već je saopštila da je otkupila paket od 30 odsto akcija banke i da je u procesu dobijanja saglasnosti svih regulatornih tijela za tu transakciju.

S druge strane, Miodrag Kostić je preko kompanije "Agri Jurop” dao ponudu za preuzimanje 17 odsto akcija. Preko iste kompanije on već posjeduje deset odsto akcija Adiko banke.

Specifičnost Adiko banke je to što su njene akcije na berzi u Beču pa se vlasništvo mijenja kupovinom ili prodajom akcija na berzi, a u slučaju namjere veće kupovine putem ponude za preuzimanje akcija. S obzirom na to da se radi o banci iz Evropske unije, koja posluje i u drugim zemljama, izvjesno je da će proces preuzimanja vlasništva, ma ko da "pobijedi”, potrajati iz prostog razloga, što je potrebna saglasnost mnogih regulatornih tijela, pa i Evropske centralne banke.

Interesantan je i istorijat ove banke. To je pređašnja Hipo Alpe Adrija banka koja je među prvima došla na ovo tržište, kao i u zemlje regiona. U teškoće je zapala tokom svjetske finansijske krize pa ju je spasila austrijska država. Specifičnost vlasništva je što ne postoji većinski vlasnik, već mnogo manjih, a najveći udio je deset odsto, prema zvaničnim podacima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније