Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

24. 05. 2024. 15:46 >> 16:03
1
Čitaj mi:

DO 463 MILIONA

O novom zaduženju Vlada pregovara sa Francuskom razvojnom bankom

Na sjednici Vlade danas je usvojena Informacija o polaznim osnovama za pregovore sa Francuskom razvojnom bankom (AFD) u vezi kreditiranja Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana - Development Policy Loan).

Kako podsjećaju iz Vlade u skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, Država se može zadužiti do 1.150 miliona eura, a ta sredstva, moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava što se prvenstveno odnosi na otplatu duga u 2024. godini i finansiranje kapitalnog budžeta stvaranje fiskalne rezerve.

“Imajući u vidu da je do sada realizovana emisija obveznica na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 miliona dolara, odnosno 687,76 miliona eura, nakon hedžing transakcije, preostali iznos koji je moguće obezbjediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 463 miliona eura”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako su saopštili u prethodnom periodu vođeni su razgovori sa Svjetskom bankom u cilju dodjele Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana – Development Policy Loan) kojim bi se obezbjedila dodatna sredstva za finansiranje budžeta odnosno stvaranje fiskalne rezerve.

“Cilj ovih zajmova je da pomognu zemljama u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva. Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa Francuskom razvojom bankom u vezi sa ovim aranžmanom, kako bi precizirati dalje korake za njegovu realizaciju”, navodi se u saopštenju.

Za rekonstrukciju pruge kredid kod EIB od 40 miliona

Vlada je usvojila Informaciju o rezultatima pregovora sa Evropskom investicionom bankom za zaključenje Ugovora o kreditu za Projekat Unapređenja crnogorske željeznice između Evropske investicione banke i Crne Gore sa predlogom za prosljeđivanje kreditnih sredstava Željezničkoj infrastrukturi i Održavanju željezničkih sredstava, s nacrtima ugovora.

Kako je saopšteno iz Vlade Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu predviđeno je da se Država može zadužiti za finansiranje projekata kroz kreditne aranžmane, između ostalog sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za potrebe Željezničke infrastrukture Crne Gore i Održavanja željezníčkih voznih sredstava, a za potrebe finansiranja Projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica, u iznosu do 40 miliona eura.

“S obzirom na to da se investicionim grantom dodjeljuju sredstva za finansiranje 50% vrijednosti projekta, Ministarstvo finansija je, u skladu sa zaključkom Vlade od 25. aprila, okončalo pregovore sa Evropskom investicionom bankom i usaglasilo konačan tekst Ugovora o kreditu u iznosu od 40 miliona eura. Ukupan iznos investicije procijenjen na oko 80 miliona eura, od čega je 35,5 miliona eura dodijeljeno kao grant iz dostupnih EU fondova u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a 4,5 miliona će se obezbijediti iz sopstvenih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o neutrošenim sredstvima u Kapitalnom budžetu Uprave za kapitalne projekte za 2024. godinu sa predlogom za preusmjeravanje na druge kapitalne projekte.

Kako je saopšteno iz Vlade zaduženo je Ministarstvo finansija da neutrošena sredstva od 2.090.000 eura, preusmjeri i to za unapređenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva - 750.000 eura, za nabavku opreme za unapređenje rada javnih službi Prijestonice - 640.000 eura, za zgradnju, rekonstrukcija, adaptacija gradskih saobraćajnica - 500.000 eura, za unapređenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva - 200.000 eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније