Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

18. 05. 2024. 13:01 >> 13:01
Čitaj mi:

radović na konferenciji MMF-a i Banke Slovenije

CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU

Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali visoki predstavnici MMF-a i guverneri centralnih banaka centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), razgovarano je o trenutnoj situaciji u finansijskim sistemima u regionu i načinima za snaženje njihovog doprinosa ekonomskom razvoju.

Finansijski sektor ima veoma važnu ulogu u podršci privredi u svim CESEE zemljama, istaknuto je na konferenciji.

Kako se navodi u saopštenju, zabilježen je napredak, finansiranje biznisa i investicija u ovim zemljama je još uvijek manje razvijeno u odnosu na ostale zemlje Evropske unije, a posebno u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Zaključeno je da potencijali tržišta kapitala nijesu dovoljno iskorišćeni, dok su mogućnosti finansiranja kroz kanale poput angel i venture kapitala ograničene. Imajući prethodno u vidu, učesnici događaja u Portorožu zaključili su da bi dalji razvoj finansijskog sektora zemalja CESEE doprinio višim stopama njihovog ekonomskog rasta, te da postoje izazovi koji zahtijevaju pažnju i zajedničku akciju.

U tom smislu, poručeno je da je potrebno raditi na daljem razvoju i promociji tržišta kapitala, kroz intenzivniju saradnju i razmjenu iskustava i najboljih praksi među zemljama regiona. U ovim procesima, kako ističu, važnu ulogu ima Unija tržišta kapitala (Capital Markets Union – CMU), čiji je jedan od glavnih ciljeva stvaranje jedinstvenog tržišta kapitala među državama članicama EU, što će omogućiti slobodno kretanje kapitala i investicija u korist građana, preduzeća i investitora širom Evropske unije.

U okviru ovog skupa održana je i radna sesija guvernera centralnih banaka CESEE zemalja sa direktorom MMF-a za Evropu Alfredom Kamerom na kome je bilo riječi o kretanju inflacije i izazovima monetarne politike u regionu, kao i na globalnom nivou.

Na sastanku sa Kamerom, guvernerka Radović je istakla da su u uslovima ograničenih instrumentata monetarne politike u Crnoj Gori, od velikog značaja „čvrste“ makroekonomske osnove, dobro formulisana makroprudenciona politika, adekvatno upravljanje rizicima u bankarskom sistemu i efikasna komunikacija.

U saopštenju ističu da je guvernerka istakla da CBCG ulaže značajne napore na planu dalje harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU, te da su u narednom periodu planirane izmjene i dopune Zakona o kreditnim inistitucijama, Zakona o dodatnom nadzoru finansijskih konglomerata i Zakona o platnom prometu, sa pratećim setom podzakonskih propisa.

„Ovim se potvrđuje posvećenost CBCG reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU“, kazala je Radović.

Guvernerka se u izlaganju osvrnula i na značaj vođenja zdrave monetarne politike u CESEE regionu, ističući da to zahtijeva sveobuhvatno razumijevanje lokalnih specifičnosti, posvećenost regionalnoj saradnji i proaktivan pristup usmjeren ka rješavanju izazova.

Osim visokih predstavnika MMF-a i guvernera centralnih banaka regiona, događaj u Portorožu okupio je čelnike i stručnjake brojnih međunarodnih institucija – Evropske komisije, Evropske agencije za bankarstvo (EBA), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kao i predstavnike javne uprave, akademske zajednice i privatnih finansijskih i konsultantskih kompanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније