Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

09. 04. 2024. 15:17 >> 15:17

SASTANAK U CENTRALNOJ BANCI

"Sinergijskim djelovanjem do bolje finansijske pismenosti"

Jačanje finansijske pismenosti preduslov je stabilne i održive ekonomske budućnosti svakog pojedinca, ali i cijele zajednice, poručeno je na sastanku guvernerke Centralne banke Irene Radović sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić-Stojanović i direktoricom Fonda za inovacije Bojanom Femić-Radosavović.

Kako se navodi u saopštenju CBCG, na sastanku je bilo riječi o planovima vezanim za intenziviranje aktivnosti na planu unapređenja finansijske pismenosti crnogorskih građana, prvenstveno djece i mladih, kao i o mogućnostima saradnje u realizaciji projekata kojima se promovišu inovacije, fintek i uvođenje ESG standarda.

Sagovornice su se, između ostalog, saglasile da je potrebno učiniti finansijsku edukaciju dostupnom mladim generacijama, vodeći računa da ponuđeni programi budu prilagođeni njihovom uzrastu i interesovanjima.

"Tokom razgovora su prepoznate brojne aktivnosti triju institucija, te su pažljivo sagledane mogućnosti međusobnog povezivanja i jačanja sinergije, radi efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva u ovom važnom segmentu. S tim u vezi, dogovoreno je sinergijsko djelovanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Fonda za inovacije i CBCG na planu osmišljavanja i sprovođenja inicijativa koje za cilj imaju finansijsko opismenjavanje djece i mladih", istakli su iz CBCG.

U saopštenju se navodi da je Jakšić-Stojanović istakla da „poseban fokus treba staviti na osnaživanje nastavnika da budu efikasni podsticatelji finansijske edukacije“, pa je dogovoren zajednički angažman na njihovoj obuci kako bi stekli potrebna znanja i vještine i prenijeli učenicima važnost finansijske odgovornosti i osnovne finansijske vještine.

„Sigurna sam da će naše partnerstvo donijeti konkretna i mjerljiva poboljšanja nivoa finansijske pismenosti naših građana, što će dalje doprinijeti stvaranju stabilnije finansijske budućnosti za sve“, kazala je guvernerka Radović.

Femić-Radosavović je naglasila spremnost Fonda za inovacije da podrži realizaciju aktivnosti na planu finansijske edukacije, kroz postojeće procese razvoja inovacija i učešće u osmišljavanju inovativnih kanala distribucije finansijske edukacije.

"Inspirativan i konstruktivan sastanak završen je dogovorom da tri institucije nastave intenzivnu komunikaciju kako bi u narednim sedmicama, kroz konkretizaciju dogovorenih koraka, bili stvoreni preduslovi za još snažniju implementaciju Nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027", zaključuju iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније