Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

28. 02. 2024. 10:18 >> 10:18
Čitaj mi:

RADOVIĆ-VARHELJI

CBCG nastaviće da doprinosi pregovaračkom procesu

Centralna banka Crne Gore (CBCG) nastaviće da ispunjava obaveze iz pregovaračkog procesa i time daje puni doprinos ostvarivanju strateškog državnog cilja – učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju. To je saopštila guvernerka CBCG Irena Radović, koja se sastala sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Radović je zahvalila komesaru Varheljiju na posjeti CBCG, kao i na podršci Evropske komisije ovoj instituciji, koja je rezultirala visokom usklađenošću nacionalne regulative u oblasti bankarstva sa pravnom tekovinom EU.

„CBCG je izuzetno posvećena procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, što je Evropska komisija prepoznala kroz svoje godišnje izvještaje o ostvarenom napretku“, kazala je guvernerka.

Komesar Varhelji je prenio otvorenost Evropske komisije za „ulazak u novu fazu pregovora sa Crnom Gorom, koja znači otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja“ i poručio da Crna Gora treba da „iskoristi priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put“.

Na sastanku je bilo riječi o novom Planu rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije, koji ima za cilj da podstakne ekonomsko približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„Plan rasta za Zapadni Balkan je instrument koji omogućava zemljama ovog regiona da iskoriste prednosti članstva u EU prije njihovog punog pristupanja“, istakao je Varhelji, dodajući da Plan predviđa i finansijsku podršku za ubrzanje temeljnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana. Jedna od prioritetnih akcija za ubrzanu ekonomsku integraciju regiona odnosi se na pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA).

Guvernerka je informisala komesara Varheljija o aktivnostima koje CBCG preduzima na planu ispunjavanja zahtjeva za priključenje Crne Gore SEPA, kao i na pripremi aplikacije za pristupanje SEPA koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

Sagovornici su se saglasili u ocijeni da Crna Gora treba da iskoristi podsticaje koje pruža Evropska unija i sprovede ključne reforme u oblastima od strateškog značaja za ubrzanje ekonomskog rasta i približavanje državama članicama Unije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније