Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Iv.P. [ Portal RTCG ]

19. 12. 2023. 13:21 >> 13:56
12
Čitaj mi:

PORTAL RTCG SAZNAJE

Rudnika u Mojkovcu neće biti?

Višegodišnja saga oko rudnika olova i cinka u Mojkovcu mogla bi u narednim danima da dobije epilog. Kako nezvanično saznaje Portal RTCG, Ministarstvo energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović, obavijestiće premijera Milojka Spajića da je Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju rude na prostoru bivšeg rudnika Brskovo istekao u julu, te da je i rok za posljednji potpisan aneks probijen.

Kako saznajemo, Mujović u narednim danima očekuje i zvaničnu potvrdu ove informacije od Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. To bi mogao biti uvod u raskid Ugovora sa firmom "Tara resources".

Naime, u članu 35 Ugovora navodi se da ugovorne strane mogu raskinuti ugovor prije vremena u slučaju da koncesionar u datim rokovima ne izvrši istraživanja odnosno ne otpočne eksploataciju.

Podsjetimo, ministar Mujović kazao je ranije da je on protiv otvaranja rudnika Brskovo, ako je cijena degradacija zdravlja građana i životne sredine.

A na sjednici SO Mojkovac prošlog mjeseca, na kojoj su odbornici raspravljali da li žele rudnik u svom gradu ili ne, 14 odbornika glasalo je za inicijativu kojom se traži da se konstatuje prestanak ugovora sa firmom "Tara resources" i da se zabrane sve rudarske aktivnosti na teritoriji ove opštine.

Tokom debate na sjednici SO čulo se da rudnik treba kategorično odbaciti zbog žive i ostalih štetnih materija, te da se ugrožava život, bezbjednost građana Mojkovca.

Cijelu priču o eventualnom negativnom uticaju otvaranja rudnika započeli su ekolozi i građani, zbog, kako su naveli namjere investitora da otpadne materijale rudnika deponuje u novom jalovištu.

Ugovor sa kompanijom iz Australije o geološkom istraživanju lokaliteta Brskovo potpisan je 2010. godine, a 2018. godine australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik "Brskovo mine".

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније