Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 11. 2023. 15:18 >> 15:18

EVROPSKI PARLAMENT PREDUZEĆA

Demografske promjene smjanjuju radnu snagu EU

Delegacija crnogorskih privrednika učestovovala je u radu šestog zasjedanja Evropskog parlamenta preduzeća (EPE) održanog u Briselu 14. novembra.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i predstavnici menadžmenta kompanija Aleksa Lukić, Erste Bank, Slavoljub Popadić, Maljat Stone, Žana Burić, Hilton Podgorica i Miloš Martinović, Glosarij, zajedno sa više od 700 privrednika iz cijele Evrope, bili su dio debate i glasanja o nekim od najvažnijih tema za preduzeća koja su na agendi EU – energija, vještine i međunarodna trgovina – sa jedinstvenim tržištem kao sveobuhvatnom temom, a povodom obilježavanja njegove 30. godišnjice. U delegaciji je bio i koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama u PKCG Balša Ćulafić.

Zbog demografskih promjena, aktivna radna snaga EU mogla bi se smanjiti za 50 miliona ljudi u narednih 30 godina, ocijenjeno je tokom sjednice, a čini se da je pandemija COVID-19 pogoršala nedostatak vještina s kojim se već suočavaju mnogi sektori. Obim tih nedostataka, u vrijeme značajne ekonomske i industrijske transformacije, zahtijeva veliki napor za unapređivanje vještina.

Imajući u vidu da je 2023. Evropska godina vještina, ocijenjeno je da je potrebna mobilizacija i poboljšanje ključnih instrumenata kao što su programi mobilnosti, cjeloživotnog stručnog obrazovanja i obuka.

Sistemske barijere i dalje ometaju punu funkcionalnost jedinstvenog tržišta u vezi sa mobilnošću radne snage. Ove prepreke posebno su primjetne kada je riječ o pitanjima kao što su priznavanje kvalifikacija ili okviri koji regulišu šeme edukacija i obuka, rečeno je na zasjedanju.

Predočena je neophodnost pronalaženja održivih rješenja za ublažavanje energetske krize. Realna je opasnost od deindustrijalizacije Evrope jer se kompanije, posebno u energetski intenzivnim industrijama, mogu preseliti van kontinenta, što dovodi do gubitka konkurentnosti i podrivanja ciljeva evropske strateške autonomije. Zato je EPE je razmotrio potencijalna rješenja za energetsku krizu koja zadovoljavaju kriterijume čiste, sigurne, pouzdane i pristupačne energije.

Sa 90% svjetskog ekonomskog rasta koji će se generisati izvan Evrope u bliskoj budućnosti, bitno je očuvati i unaprijediti okruženje gdje su trgovinska pravila stabilna, transparentna, fer i koriste se za poslovanje svih veličina, saopšteno je na sjednici. Geopolitičke tenzije, najviše kao posljedica rata u Ukrajini, podrivaju globalnu trgovinsku agendu.

Jedinstveno tržište povećava privlačnost Evrope kao trgovinskog partnera. Postoji prostor za poboljšanje u implementaciji trgovinskih sporazuma EU, posebno kako bi se omogućilo malim i srednjim preduzećima da iskoriste prilike koje se pružaju. EU takođe mora osigurati da je koherentnost između trgovine i drugih ciljeva u vezi sa spoljnom politikom, konkurencijom, razvojem, održivošću i industrijskom politikom kako bi jačala globalnu konkurentnost Evrope.

Evropski parlament preduzeća je najveći događaj na nivou EU koji daje riječ direktno preduzetnicima. Svake dvije godine organizuje ga Eurochambres u saradnji sa Evropskim parlamentom.

Koncept EPE proizašao je iz razmatranja da postoji demokratski jaz između evropskih institucija i glavnih aktera privrednog rasta, preduzetnika i da, posljedično, evropski zakonodavci ne uzimaju dovoljno u obzir brige preduzetnika. Zato EPE predstavlja jedinstvenu priliku za direktnu debatu sa visokim predstavnicima institucija o politikama EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније