Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

29. 09. 2023. 12:47 >> 12:47
1

FIDELITY CONSULTING

"Program Evropa sad 2 favorizuje one sa većim primanjima"

Iz konsultantske kuće Fidelity consulting su saopštili da program Evropa sad 2 favorizuje one sa većim primanjima.

Oni su kazali da program Evropa sad 2, za razliku od programa Evropa sad 1, u sebi sadrži "nepravednu poresku politiku u domenu povećanja zarada koje su veće od 560 eura".

"Prema programu Evropa sad 2, svako ko ima platu veću od 560 eura, imaće uvećanje od oko 24,5%, bez obzira na visinu plate. Naime, što je inicijalna plata veća, veće je i njeno povećanje jer je procenat povećanja isti za sve. Evropa sad 2 predviđa isto (linearno) procentualno povećanje za nekoga ko prima 560 eura i nekoga ko prima 10.000 eura, što znači da favorizuje one sa većim primanjima, koji mnogo lakše mogu da prebrode teret krize", naveli su iz Fidelity consulting-a na svojoj Fejsbuk stranici.

Kažu da je za razliku od linearnog povećanja plata, program Evropa sad 1 predviđao pravednije povećanje zarada kroz uvođenje modela progresivnog oporezivanja.

"Što je bila veća plata, povećanje u eurima je bilo manje zbog progresivnog modela oporezivanja", kazali su.

Citirali su i djelove programa Evropa sad 1: "'Dok se uvođenjem progresivnog oporezivanja dohotka vrši redistribucija dohotka sa onih sa višim na one sa nižim primanjima'. 'Set predloženih mjera, prvenstveno u dijelu poreske politike je sljedeći … uvodjenje progresivnog oporezivanja kao efikasnijeg modela oporezivanja'. 'Predloženom reformom, poresko opterećenje na rad u Crnoj Gori, smanjuje se sa sadašnjih 39%, za sve nivoe dohotka, na 20,4% za nivo nove minimalne zarade (450€), a zatim se progresivno povećava sa rastom zarada do nivoa od 31,3% za nivo neto zarade od 2.000€ i nadalje u zavisnosti od nivoa zarade".

Zaključuju da se po programu Evropa sad 2 vrši anuliranje progresivnog, kako smatraju, pravednijeg modela oporezivanja (za plate veće od 560 eura) koje je uvedeno po programu Evropa sad 1.

"Zbog čega se program Evropa sad 2, za razliku od programa Evropa sad 1, ne zasniva na pravednijoj poreskoj politici kroz progresivno oporezivanje plata većih od 560 eura, samo je jedno od pitanja na koje kreatori programa ES2 trebaju dati odgovore", navodi se na Fejsbuk stranici Fidelity consultinga.

Oni su pozvali autore programa Evropa sad 2 da objasne logiku programa Evropa sad 2.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније