Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

28. 09. 2023. 14:19 >> 16:56
1

NAJVEĆA PLATFORMA ZA OBNOVLjIVU ENERGIJU

Šavnik dobija vjetropark

Predstavnici crnogorskih firme Sistem MNE i Simes inženjering potpisale su sa kompanijom Alcazar Energy iz Luksemburga ugovor o izgradnji vjetroparka Bijela u opštini Šavnik, vrijednog 200 miliona eura.

Crna Gora bi, kroz gradnju vjetroparka Bijela, snage 118 megavata (MW), trebalo da dobije jednu od najvećih vjetroelektrana na Balkanu, čime će biti kreirana nova trajna vrijednost za zelenu budućnost države. Gradnja bi, kako je objašnjeno, trebalo da počne 2025. godine.

„Vjetropark Bijela će biti najveća platforma za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu, kroz koju će se udvostručiti i kapacitet instaliranih vjetroelektrana u Crnoj Gori“, navedeno je u saopštenju.

Premijer Dritan Abazović je kazao da se raduje što će takav projekat biti realizovan u Crnoj Gori, tim prije što se radi o zapostavljenom sjeveru.

„Crna Gora je Ustavom deklarisana kao ekološka zemlja i time je svojevrstan unikat. Okrenuti smo zelenoj energiji, jer ona predstavlja budućnost našeg održivog razvoja. Pozivam strane investirore da nastave da ulažu u Crnu Goru, a Vlada će bez ikakvih smetnji biti njihov otvoren i ozbiljan partner“, poručio je Abazović.

Projekat će, kako su ocijenili prilikom potpisivanja ugovora, imati brojne benefite za Crnu Goru, njenu ekonomiju i građane.

Direktor Sistem MNE Ljubiša Bošković rekao je da je procjena da će se kroz izgradnju vjetroparka stvoriti više stotina radnih mjesta.

„Nakon puštanja u rad vjetropark će proizvoditi dovoljno čiste energije za snabdijevanje preko 20,7 hiljada domaćinstava godišnje”, naveo je Bošković i dodao da će značajne benefite imati i opština Šavnik kroz valorizaciju zemljišta, unapređenje infrastrukture i mobilnosti.

Nekoliko razvojnih institucija i komercijalnih banaka pokazalo je interes za partnerstvo sa kompanijom Alcazar Energy radi finansiranja projekta, koji je privukao pažnju drugih ključnih aktera, kao što su vodeći proizvođači vjetrotrubina, te međunarodne i lokalne građevinske kompanije.

Alcazar je, inače, vodeći investitor u obnovljive izvore energije na tržištima u razvoju.

Projekt gradnje vjetroparka Bijela ima značaj za širu Evropu, jer će pružiti čistu i pristupačnu električnu energiju u vrijeme kada kontinent nastoji da smanji zavisnost od gasa.

Alcazar Energy je u pregovorima sa nekoliko evropskih kompanija zainteresovanih za kupovinu čiste električne energije iz ovog projekta.

Izgradnja vjetroparka Bijela imaće značajan doprinos smanjenju emisije štetnih gasova – preko 260 hiljada tona ugljen dioksida godišnje, što je od suštinskog značaja za ekološku održivost Crne Gore i čini potpisnice ugovora odgovornim partnerima u naporima zaštite i očuvanja zdrave životne sredine.

Suosnivač i rukovodeći partner Alcazar Energy-ja Daniel Kalderon, saopštio je da će projekat vjetroelektrane Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana donositi dugo očekivanu čistu i pristupačnu električnu energiju i otvarati dugoročna lokalna radna mjesta.

„Za Alcazar Energy je to značajan korak u strategiji za stvaranje najveće platforme za obnovljivu energiju u regionu. Radujemo se bliskoj saradnji sa Vladom i lokalnim partnerima, kako bismo razvijali najveću vjetroelektranu u Crnoj Gori, udvostručujući instalirani kapacitet vjetroelektrana u zemlji”, naveo je Kalderon.

On je dodao da Alcazar Energy gradi održivu infrastrukturu gdje je najpotrebnija, odnosno na tržištima u razvoju, dok generiše prihode investitorima.

“Imamo izuzetno uspješne mjerljive rezultate u razvoju i izgradnji projekata obnovljive energije, stručnost u rastućim tržištima i predanost najboljim praksama u oblasti ESG", kazao je Kalderon.

Bošković je saopštio da Sistem MNE i Simes inženjering, kao vodeće kompanije u oblasti energetike u Crnoj Gori, duži niz godina rade na razvijanju projekata obnovljivih izvora energije na kojima je u kontinuitetu angažovano preko 60 inženjera stalno zaposlenih u tim kompanijama.

“Ovaj izazovni inženjerski poduhvat šalje jasne i obećavajuće poruke. Naime, strane direktne investicije, poput ovog greenfield projekta, nedvosmisleno pokazuju da renomirani investitori vide crnogorske kompanije kao pouzdane partnere”, saopštio je Bošković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније