Економија

[ PR Centar/M.L.B. ]

03. 06. 2023. 14:59   >>  15:04 1

СОЛАРИ 5000+

Соларни панели ускоро и на зградама до четири спрата

Црна Гора има изузетне потенцијале за производњу електричне енергије засноване на принципу фотонапонског ефекта, због чега је Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) покренула пројекат Солари 5000+, којим се, осим индивидуалних објеката физичких и правних лица, планира уградња система у стамбеним зградама спратности до четири спрата

То је саопштено на представљању пројекта СОЛАРИ 5000+, одржаног током другог дана Симпозијума енергетике ЕПЦГ НЕТ 2023.

Извршни руководилац Дирекције за ОИЕ ЕПЦГ Жељко Пекић казао је да је та компанија покренула пројекат Солари 5000+ 70МW, који је и наставак пројекта Солари 3000+ и 500+.

„Разматрајући соларни потенцијал на територији Црне Горе, као и густину насељености, планирана заступљеност уградње фотонапонских система је: 40 одсто инсталација приморје, 40 одсто инсталација средњи дио и 20 одсто инсталација југ“, навео је Пекић.

Појаснио је да вриједност пројекта може износити максимално 70 милиона еура, док укупно инсталирана снага може износити укупно 70 мегавата.

„У пројекту учествују објекти са: одобреном прикључном снагом која мора бити једнака или већа од снаге фотонапонског система који се планира инсталирати; трофазним прикључком на дистрибутивну мрежу; кровним површинама које имају добар соларни потенцијал, објекти чије кровне површине нису засијенчене од стране сусједних објеката, објекти са кровним покривачем: цријеп, лим, панел и равна бетонска плоча и објекти чији су власници редовне платише“, навео је Пекић.

Шефица сектора за логистику и магацинско пословање у Дирекцији за обновљиве изворе енегије Мирјана Миротић појаснила је да у том сектору комуницирају са купцима-произвођачима у сегменту уговарања уградње соларних система и обезбјеђења техничке и административне документације, као и са пружаоцима услуга уградње и одржавања соларних система на објектима купаца-произвођача.

Говорећи о новим владиним политикама и прописима у тој области, Миротић је казала да промјена политика у Црној Гори прати позитивне тредове, док у свијету даљи развој политика не иде у стимулативном правцу.

„У циљу одрживости соларне индустрије требало би умањити утицај актуелних политика“, казала је Миротић.

Подсјетила је да је у Црној Гори усвојена Стратегија развоја енергетике Црне Горе до 2030. године, Национални акциони план коришћења енергије из обновљивих извора до 2020. године, локални енергетски планови донијети на основу Закона о енергетици, измјене закона о опорезивању ФН система.

„Смањен је ПДВ са 21 на седам одсто, што је у доброј мјери компензовао раст од 15 одсто набавних цијена у прошлој години. Такође, на снази је изузеће од примјене Закона о јавним набавкама кад је у питању набавка компоненти фотонапонских система“, рекла је Миротић.

Шеф службе за фактурисање фото напонских система у Дирекцији за обновљиве изворе енегије Младен Дашић појаснио је да у тој служби врше креирање серије издатака и генерисање фактура за кориснике фотонапонских система унутар програмског рјешења који је развијен за потребе Дирекције за обновљиве изворе енергије.

„Такође, бавимо се креирањем кредита за ОИЕ за кориснике фотонапонских система и генерисање отплатних планова уз могућност једнократног плаћања уграђене опреме и материјала или у мјесечним ратама“, навео је Дашић.

Појаснио је да се мјесечна отплата ФН опреме калкулише у износу који је приближан просјечном мјесечном рачуну за утрошену електричну енергију корисника.

„Фискализација фактура и њихово умањење 20 одсто, као субвенција Еко-фонда корисницима ФНС и стимуланс за производњу енергије из обновљивих извора. Достављање фактура корисницима ФНС заједно са отплатним планом и упутством за уплату мјесечне или једнократне обавезе“, рекао је Дашић.

Указао је да Служба за фактурисање ФНС представља последњу карику у процесу рада Дирекције за ОИЕ, која као финални производ у раду испоручује фактуре корисницима ФНС за уграђену ФН опрему и материјале.

Шеф службе за мониторинг у Дирекцији за обновљиве изворе енергије Рајко Шебек рекао је да је изазовно кренути са мониторингом ФН система, појашњавајући да ће у перспективи тај сектор бити диспечерски центар потрошача.

„Важно је истаћи да мониторинг представља надзор сваког аспекта ФН система праћењем производње свих електрана на дневном нивоу и посебна анализа сваке од њих, дневно, недељно и мјесечно, извјештавање о производњи електрана и о грешкама рада електрана због кориговања, као и координација послова и сарадња Дирекције са свим дјеловима Друштва“, појаснио је Шебек.

У оквиру Симпозијума доц.др. Мартин Ћаласан, професор Електротехничког факултета у Подгорици, одржао је предавање „Оптимална локација дистрибуираних извора енергије - наука и пракса“.

Ћаласан је казао да живимо у времену гдје се све већа пажња поклања обновљивим изворима енергије.

„Када говоримо о оптималној локацији то значи гдје лоцирати у дистрибутивној мрежи код потрошача дистрибуирану потрошњу, а да се при том побољшавају пефромансе дистрибутивне мреже. Ту се, прије свега, мисли да се смањују губици у дистрибутивној мрежи и да се поправљају напонске прилике у тој мрежи“, рекао је Ћаласан.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије